Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДКК гърми и трещи - двете директорки с различни версии за скандала

Комисията на Цацаров се зае със случая, може да стигне и до Кьовеши

29 коментара
Ваня Караганева, сн. БГНЕС

Държавният мастодонт ДКК, за който по времето на кабинета "Борисов" не чуваше и не се знаеше нищо, в момента се тресе от публичен скандал, чийто истински мотиви все още изглеждат неясни. За сметка на това летят закани, че случаят ще стигне до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Такава заявка даде изпълнителният директор Рая Каназирева, която влезе в директорския борд в последните дни на кабинета "Борисов" в края на май, но оглави компанията при служебния икономически министър Кирил Петков. Мандатът не му стигна да се захване с плана си за тотална реформа на Държавната консолидационна компания (ДКК), каквато неминуемо ще настъпи при управлението на бъдещото коалиционно правителство, чийто премиер най-вероятно ще е именно Кирил Петков.

В понеделник, 29-ти ноември, трима от петимата членове на Съвета на директорите на ДКК взеха решение за освобождаването на Ваня Караганева като втори изпълнителен директор на компанията, заради допуснати от нея нарушения.

Караганева отрича обвиненията и твърди, че проведеното заседание не е легитимно и е оспорила взетите решения.

Действието се развива в отсъствието на министъра на икономиката Даниела Везиева, под чиято шапка е ДКК. Везиева е в Египет, където преговаря за увеличаване на стокообмена между двете страни и по-активно партньорство в областта на иновациите и ИТ технологиите, мехатроника и чисти технологии.

Министърът на икономиката застана на страната на отстранения директор Караганева и заяви, че е "безкрайно изненадана" от решения на директорския борд на ДКК.

Тя каза още, че ще поиска оставките на тримата членове на съвета на директорите на ДКК - Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов, назначени по времето на ГЕРБ. Съобщи също, че е назначила проверка по случая.

Ако министър Везиева се запознае с представените от нас документи, съм сигурна, че тя ще си промени мнението, коментира във вторник Рая Каназирева пред журналисти.

"Това, което сме направили, е с цел да опазим репутацията на дружеството и на Министерството на икономиката. Ако министър Везиева не си промени мнението и настоява за оставката ми, с удоволствие ще се махна оттук", каза Рая Каназирева пред Mediapool. Тя уточни, че не е човек нито на ГЕРБ, нито на Кирил Петков. Смята, че с действията си Ваня Караганева умишлено вреди на имиджа на Кирил Петков.

Караганева също твърди, че във всичките си действия се е ръководила изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно е изпълнявала задълженията си.

"Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средства в ДКК и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана", заявява Караганева в писмо до медиите.

За да защити взетите решения от директорския борд, Каназирева показа и папка с документите по случая, с която журналистите можеха да се запознаят в сряда.

"Тази папка е в президентството, при премиера, министъра на икономиката, ДАНС и прокуратурата. Не знам вече кой да информирам, честно казано! Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", закани се Рая Каназирева, цитирана от БНР.

Междувременно антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съобщи, че е образувала проверка по случая.

От политическите партии към момента единствено ГЕРБ зае активна позиция, хвърляйки се да защитава решението на Съвета на директорите на ДКК, назначени по времето на Бойко Борисов. Останалите партии засега не са взели отношение към скандала.

Кой, кой е в ДКК?

Назначени в мандата на Кирил Петков

Ваня Иванова Караганева влезе в борда на ДКК на 10 септември тази година, т.е. в последните дни на служебния икономически министър Кирил Петков.  С нея в борда на компанията беше назначен и Валери Белчев, който бе освободен на 21 септември, за да стане министър на финансите. На 10 септември след конкурс в компанията влезе и Анастас Гогов. Той обаче бе освободен в първите дни на министър Даниела Везиева заради катастрофа със служебен автомобил.

Така, Ваня Караганева, Анастас Гогов и Валери Белчев бяха смятани за хората на Кирил Петков в компанията. Караганева е била главен секретар на Българската агенция за инвестиции, която се управлява от бившия заместник-министър на икономиката Стамен Янев. Преди това тя е била главен експертен сътрудник към парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност, а в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки е била началник на кабинета на министърите на младежта и спорта. Прочетете още

Битка за милиарди

Спорът между двете лобита в директорския борд очевидно е за налагане на контрол върху милиардите в ДКК, разпределени в около 20 държавни компании, сред които по- интересни са оръжейните заводи ВМЗ Сопот, "Кинтекс" и "Авионамс", както и "Монтажи" – дружеството, през което минават 630 млн. лв. за ремонта на около 400 язовира.

В три от дружествата текат процедури за смяната на ръководствата. Това са "Монтажи", "Кинтекс" и ВМЗ Сопот. В момента се провеждат конкурси, като обвинението към Караганева е, че без да уведоми другите членове, е подменила председателя на комисията по избора на новите членове.

Инфарктното заседание

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК, което се проведе в понеделник, е без участието на двамата членове, назначени министър Даниела Везиева - Ваня Караганева и Чавдар Христозов. Те твърдят, че не са били уведомени по надлежния ред.

На заседанието са присъствали тримата представители в борда, назначени по времето на ГЕРБ - Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов. Каназирева твърди, че е спазила точно протокола и предоставила цялата документация за свиканото от тях заседание на техническия сътрудник на Караганева. Не ѝ се обадила лично по телефона, за да ѝ каже за предстоящото заседание, защото спазила правилата.

Заседанието на Съвета на директорите (СД) на ДКК, за което е съставен Протокол №989 от 29.11.2021 г., е проведено в нарушение на Търговския закон, устава на дружеството и правилата за работа на Съвета на директорите, твърди Караганева. Според нея не е изготвена и връчена покана до всички членове на борда, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието.

Караганева посочва, че към момента вписването на освобождаването ѝ като изпълнителен директор, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията.

Дадени са указания на вносителите да представят доказателства за редовно свикване на заседанието, посочва Караганева.

Каназирева твърди, че ще представят исканите документи пред Агенцията по вписванията.

Адвокатски хонорари за милиони

Рая Каназирева твърди, че Ваня Караганева еднолично е взела решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и на негово място е назначила друг срещу 1.12 млн. лв. с ДДС.

Става въпрос за представянето на ДКК по 5 дела, свързани с КТБ, "Дунарит" и "Авионамс". За тях има сключен договор между ДКК и адвокат Александър Андонов Бояджиев, който е представител на търговското дружество "КейсПро" ООД, твърди Караганева. Според нея това е нарушение на Закона за адвокатурата, защото не може представител на търговско дружество да защитава интересите на ДКК.

Според Караганева от пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. "Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му", се казва в изявлението на Караганева до медиите.

Каназирева контраатакува с аргумента, че вече са платени 1.2 млн. лв. по тези 5 дела на адвокат Александър Андонов. По три от делата е платено за всички инстанции, като само две от делата в момента се намират на първа инстанция. Рая Каназирева твърди, че все още не е приключило нито едно от делата, но засега те се развивали в полза на ДКК. Според нея не е разумно да се вадят още 1.12 млн. лв. за нов адвокат.

Караганева посочва, че е предприела действия да упълномощи друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Според представената папка с документи става въпрос за адвокат Николай Кинов Лазаров, който се ползва с репутация в бранша.

Споразумение с "Дунарит"

Към момента между двете страни като че ли няма разминаване единствено по отношение на извънсъдебното споразумение между ДКК и "Дунарит" за признаването на платените през 2017 г. от оръжейния завод 50 млн. лв. по негов дълг към фалиралата КТБ, изкупен от държавното дружество. Макар в протокола от заседанието на Съвета на директорите на ДКК е посочено, че Караганева е подписала еднолично извънсъдебна спогодба с "Дунарит", с материален интерес 50 милиона лева, се оказва, че това не е точно така.

И двете страни са единодушни, че има подготвено споразумение между двете страни, което предстои да се подпише, като по този начин окончателно ще бъде решен спорът между държавната компания и оръжейния завод на Емилиян Гебрев.

Каназирева каза, че Караганева е нанесла промени спрямо първоначалния вариант на споразумението, но те не са съществени и не променят духа на постигнатите договорености.

Работа на две места едновременно

Караганева отрича твърденията, че е работила на две места едновременно - в ДКК и като главен секретар на Агенцията за инвестициите, след като е била назначена за изпълнителен директор на държавното дружество.

"Декларацията, подписана от мен, е с вярно съдържание. Към момента на избирането ми за изпълнителен директор на ДКК, не съм била в други трудови или служебни правоотношения", се казва в съобщението на Караганева.

Смяната на "Юробанк" с ПИБ

Караганева не отрича, че е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК - от "Юробанк" на ПИБ. Тя обяснява, че е направила това поради невъзможност обслужващата банка да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър.

"Прехвърлените средства са в рамките на размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките", посочва Караганева.

Основните средства на ДКК са в държавната "Българска Банка за Развитие" (ББР). Към нея ДКК има заем от 152 млн. лв., като 5 млн. лв. са погасени авансово през тази година, въпреки че съгласно договора плащането на главницата е трябвало да започне от 2023 г., обясни Каназирева.

Караганева отрича, че със смяната на банката е застрашила и е отказала да плаща в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.). "Всички текущи задължения на ДКК съм погасявала своевременно и регулярно", твърди Караганева.

Назначенията във ВМЗ Сопот

Караганева не отрича, че еднолично е назначила временни членове на Съвета на директорите на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) без одобрението им от Съвета надиректорите на ДКК. Обяснява обаче, че го е направила въз основа на дадените ѝ права.

По отношение на твърдението, че еднолично е разрешила на ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност, обяснява, че е изискала становище от "Кинтекс" и те не са възразили. Каназирева твърди, че това становище е поискано постфактум.

Проверка на антикорупционната комисия

Предстои да се изяснява коя от двете изпълнителни директорки е права.

Като начало антикорпуционната комисия ще провери твърденията на Съвета на директорите на ДКК за освобождаването от поста изпълнителен директор на Ваня Караганева, съобщи КПКОНПИ. Комисията се е самосезирала след публикуването на информацията на сайта на държавното дружество.

Дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ, е посочено в съобщението.

Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, антикорупционната комисия ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления, се казва в съобщението.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. milan
  #29

  Така перфидно, с финес и "интелигентен" прах в очите, лъжат високо образованите млади, на Кирчо Харварда. Избрахте, получихте, хак да ви е.

 2. boriana
  #28
  Отговор на коментар #26

  Ами тя сега е почти обществена държавна собственост в качеството на наборна.

 3. boriana
  #27

  Комисията Цацаров видя прекрасен повод да се опита да удари още неформраното правителство. Тази комисия и Цацаров трябва да бъде реформирана така, че да забрави за политически аргументарани разследвания.

 4. полк. Дрангов
  #26

  До генералите Радев и Янев: Като се приватизира военно промишленият комплекс, и армията ли ще стане частна?

 5. Филка Русофилка
  #25

  Aмa, cлeд кaтo Киpчoвaтa кaлинкa e имaлa тaкивa пpилични eвpoпeйcки cнимки, зaщo cи e зaпpeтнaлa poклятa и cи e публикувaлa 3aднika в Инcтaгpaм, ужким дa ѝ видят жapтиepитe?! И кaк купoняcвaт c пъpвaтa ѝ пpиятeлкa - Киpчoвaтa Линдa Мaкeнзи? Щoм пo въпpocитe c милиoннитe зулумлуци e билa изpяднa, cъc 3aднika ѝ ли тoгaвa щe ce зaнимaвaт Кьoвeши и ДAНC, дeмeк Цaцapoв? :)

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #24
 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #23
 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #22
 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #21
 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #20

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.