ДКСИ отне достъпа до класифицирана информация на Станимир Флоров

ДКСИ отне достъпа до класифицирана информация на Станимир Флоров

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отнела достъпа докласифицирана информация на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Като директор на спецслужбата, той е имал достъп до най-високото ниво на държавна тайна с гриф "Строго секретно", съобщи БНТ във вторник.

Повод за решението на комисията е образуваното предишния месец разследване срещу Флоров за получаване на подкуп в особено големи размери. До делото се стигна, след като до редица медии анонимно бяха разпратени копия от стари разработки срещу антимафиота.

От приложените копия на класифицирани документи, чиято автентичност бе потвърдена, ставаше ясно, че Флоров на два пъти е попадал в полезрението на НСС (сега част от ДАНС – бел.ред.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Първият път е през 1999 и 2000 г., когато Флоров "протича" по разработка "Мавър", в рамките на която службите разработват тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев. Изяснява се, че двамата са в близки отношения заедно с друг служител на бившата НСБОП – Пламен Йоцов.

Тримата са заподозрени, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", в който се продавала дрога. Сочат се и оперативни данни, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава обекти на разработки срещу сумата от 20 000 германски марки, което и вероятно е основната причина за образуването на дело срещу него над 13 години по-късно.

Вторият случай, в който според изпратените документи Флоров става интересен за НСС, е през 2002 г. Тогава той е разработван по линия на оперативно дело "Високия".

"В процеса на работа по ДОР "Алчния", в хода на експлоатация на СРС "Камчия" бе установено, че обектът поддържа интензивен контакт с бивши служители на МВР, които използва за организиране и подпомагане на престъпната си дейност. Особен интерес представлява засеченият нерегламентиран контакт между обекта и лицето Станимир Славейков Флоров", пише в предложението за откриване на делото "Високия".

По този случай сред изпратените документи фигурира и справка до тогавашния шеф на НСС Иван Драшков, от която е видно, че Флоров е засечен да обсъжда с разработван, че неговият колега Георги Христов, наричан в разговора "дядо Жоро" е бил уволнен от НСБОП.

"Обектът е учуден и изразява намерението си да се срещне с "дядо Жоро", при което Миро (Флоров - бел.ред.) моли обекта да не споменава, че е научил от него за уволнението. След което двамата се договарят да се чуят отново след въпросната среща, за да решат какво ще правят занапред. От извършената проверка се установи, че въпросният мъж е Станимир Славейков Флоров, служител на НСБОП", пише в документа до Драшков.

След това се уточнява, че два месеца след въпросния разговор от архива в МВР е било свалено дело за оперативен отчет, водено на "обекта" в качеството му на секретен сътрудник от вече уволнения Георги Христов, като е качено ново, открито от Флоров. Встрани от това място в текста е залепено розово листче, на което ръкописно е написано "класически чадър".

Сред останалите документи има стенограми от записи със специални разузнавателни средства, в които Флоров се наема да прави проверка за крадени коли дали се издирват в Интерпол и Шенген, говорейки по телефона с неизвестни лица, представени само с малките им имена.

Фигурират и две справки, издадени през 2007 и 2008 г. от дирекция "Информация и архив", в които се казва, че "в периода 1999 – 2000 г. Станимир Флоров е бил в полезрението на НСС за проверка на информация, че поддържа нерегламентирани контакти с криминално-проявени лица и злоупотребява със служебното си положение с цел лично облагодетелстване, като покровителства участници в наркотрафик и канали за контрабанда за прехвърляне на стоки зад граница".

"Не са придобити категорични доказателства, потвърждаващи първоначално постъпилите данни", е заключението във въпросната справка.

"През 2002 г. Флоров отново е бил в полезрението на НСС – МВР. Получени са данни, че същият поддържа неправомерни контакти с обект на дело за оперативна разработка. В хода на проверката не е получена информация, потвърждаваща издигнатата версия, че Флоров използва служебното си положение за подпомагане и протекция на престъпната дейност на обекта на ДОР с цел лично облагодетелстване. С други данни за лицето не разполагаме", пише в справката, издадена от архива в МВР през 2008 г.

Флоров се издигна до ръководния пост в ГДБОП още в края на мандата на тройната коалиция, когато в службата се разрази сериозен скандал заради смъртта на заподозрения в отвличане Пламен Куцаров в бус на антимафиотите. Тогава Флоров временно бе назначен за шеф, а след идването на ГЕРБ на власт постът му бе утвърден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?