ДКСИ ще проверява кандидат- депутатите за агентурно минало от 11 до 25 май

Всички кандидати за депутати ще бъдат проверени в периода 11-25 май от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), заяви във Варна председателят на комисията Цвета Маркова. ДКСИ няма да дава никакви препоръки на партийните централи, а само ще им предоставя информацията от проверките, каза тя.

Маркова е във Варна за среща със служителите в областта, които имат достъп до класифицирана информация.

Тя съобщи, че в страната има кметове, които отказват да бъдат проучени, за да  получат право на достъп до национална класифицирана информация. По думите ѝ всеки от тях се поставя в положение да не може да изпълнява част от преките си задължения. Това обаче не означава, че трябва да се прекратят правомощията им, добави Маркова.

В отговор на въпрос предвижда ли комисията промени в закона за достъп до класифицирана информация Маркова обясни, че промени ще има, но вероятно няма да са в този парламент. Сред исканията на ДКСИ са улесняване на процедурата по проучването и издаваното на разрешително да важи до пет години в зависимост от нивото на достъп, независимо дали служителят сменя поста си, предаде електронното издание Varnapool.net.

При проверките на фирми, които изпълняват договори, свързани с класифицирана информация, комисията ще иска да не се издава сертификат за всеки отделен договор, а на фирмата като цяло.

До началото на 2007 година ще има издадени неколкостотин сертификата за достъп до класифицирана информация на Европейския съюз, прогнозира Маркова. В момента има подадено само едно искане за такъв документ, което се обяснява с факта, в страната все още няма постъпила такава информация от ЕС.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?