ДКСИ ще проверява кандидат-посланиците за страни от НАТО

Всички кандидати за посланици в страни членки на НАТО ще се проверяват от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ), още преди да бъдат номинирани. Това съобщи в понеделник правителственият говорител Димитър Цонев.

Според Цонев, сегашните посланици в страните членки на НАТО също трябва да бъдат проверени от ДКСИ.

Съобщението бе във връзка с последния случай на отказан достъп до НАТО-вска секретна информация на номиниран от България кандидат-посланик. Става дума за бившия говорител на Външно министерство Любомир Тодоров, който поради тази причина не можа да замине посланик в Канада.

В събота в.Сега съобщи, че ДКСИ е отказала да издаде на Тодоров сертификат за работа с натовска информация. Канада е страна член на НАТО и се смята, че без такъв сертификат бившият говорител няма да може да изпълнява пълноценно посланическите си задължения.

Според информацията на в.Сега, Тодоров ще замине за Австралия като генерален консул на страната ни там.

Веднага след като България стана член на НАТО, с поста си посланик на страната ни в Алианса се раздели Емил Вълев, който бе номиниран за това място от външния министър Соломон Паси и радушно утвърден от президента Първанов. Вълев остана само български дипломат №1 в Белгия, а на мястото му в НАТО вече замина Любомир Иванов, който отговаряше за Алианса като заместник на Паси.

Заради отказ за достъп до секретната натовска информация не се осъществи и изпращането на бригаден генерал Павломир Кънчев като български представител в командването на Алианса в Монс. Кънчев бе номинация на военното ръководство на армията.

Споделяне

Още от България