Длъжности лица са съдействали за аферата по САПАРД

Схемата за източване на 7,5 млн. евро от САПАРД не би могла да функционира без активното съдействие на служебни и длъжностни лица във фонд “Земеделие”, които не са искали или не са осъществили контрол и са разписали отпускането на тази огромна сума. Това заяви в неделя пред БНР Бойко Найденов, ръководител на отдела за борба с организираната престъпност и корупцията във Върховна касационна прокуратура (ВКП).

За първи път в случая стигаме до наистина организирана престъпност на т.нар. бели якички, защото тези хора не са изнудвали никого, не са рекетирали, а с елементарни счетоводни операции са присвоили около 14 млн. лв., коментира прокурорът.

В схемата са замесени седем български граждани, двама германци и двама швейцарци, като фалшификациите на документите за деклариране на рециклирани месопреработващи машини като нови с цел прибиране на разликата от фонд САПАРД са извършвани в Германия.

През седмицата бяха задържани шестима от българските играчи, сред които е видният пернишки бизнесмен Людмил Стойков, собственик на морския комплекс “Дюни” и “Стомана индъстри”, близък до президента Георги Първанов. Той, заедно със собственика на ямболската птицекланица “Чубра” Иван Иванов, шефа на шуменската “Родопа” Марио Николов и съпругата на Николов Мариана Николова, която е управител на “Еврофриго”, в петък получиха от Софийски градски съд постоянна мярка “задържане под стража”.

Един от заподозрени българи – Радмил Петров - е в неизвестност и полицията го издирва. Той се укрива от момента, в който е научил, че ще бъде привлечен като обвиняем във връзка със злоупотребите.

Лазарина Георгиева, която също е била задържана, е с мярка парична гаранция, защото е в напреднала бременност. В групата участва и Петя Хаджииванова, която поради болест не се яви пред съда в петък.

Всички те са обвинени за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари.

Всички те са знаели, че участват в престъпна схема, коментира в неделя пред БНР Бойко Найденов. Не става дума за несъзнателно обслужване на една схема, а за съвсем съзнателно създаване на такава схема с цел именно източване на пари и присвояването им.

“Ние знаем имената на длъжностите лица от Фонд "Земеделие" и програма САПАРД”, които са съдействали за злоупотребите, “в момента просто трябва да установим кой какво е правил и кой какво не е правил”, каза Бойко Найденов.

Трябва да направим всичко възможно разследването да приключи максимално бързо и да внесем делото в съда, допълни прокурорът. Разследването очаква да получим доклади от няколко страни във връзка със случая.

Найденов обясни, че съвместното разследване е започнало през декември м.г., веднага след като е получен сигналът от Германия за фалшификациите.

Радва ме, доколкото може да констатираме, че не е изтекла никаква информация на службите, които са работили и са били ангажирани със случая, посочи прокурорът.

Помолен да коментира твърдението на вътрешния министър Румен Петков, че “мозъкът” на престъпната схема не е бил в България, Найденов каза, че в една престъпна организация винаги има “разпределение на ролите” и фалшифицирането на документите не е извършвано в България от българи.

Българите са представяли тези фалшиви документи в нашите организации, но цялата схема не може да се осъществи от един човек и на територията само на една страна, уточни той.

Найденов се съгласи, че тази схема не може да се осъществи от всеки.

Запитан дали президентът Първанов би трябвало да е знаел за аферите по САПАРД и с откупуването на дълг на БДЖ, извършени от дарителя му Людмил Стойков, Бойко Найденов каза, че той и колегите му “не се интересуваме от това кой на коя партия симпатизира и. ..  е свързан”.

“Оттук нататък всеки гражданин трябва да е равен пред закона и независимо от това колко пари има, какво прави с парите си, така че не бих искал в никакъв случай да навлизам в някакви политически коментари... Политиците са грамотни хора и мисля, че всеки от тях би могъл да си направи тези изводи самостоятелно”, каза Бойко Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?