Дмитрий Гудков: Русия се превръща в диктатура, опозицията е унищожена

Дмитрий Гудков

Русия при управлението на президента Владимир Путин се превръща в диктатура, решена да унищожи опозицията преди парламентарните избори през септември. Това смята руският опозиционер Дмитрий Гудков, който избяга от страната, за да предпази семейството си от репресиите на Кремъл, цитиран от Франс прес.

Четиридесет и една годишният Гудков е бивш депутат. Той прекара 48 часа в ареста миналата седмица заради неясен случай с неплатени наеми, в който бе замесена и неговата леля.

Междувременно, по думите на опозиционера, който планираше да се кандидатира на изборите, хора, близки до Кремъл, са се обадили на баща му и на съпругата му с посланието, че той трябва да напусне страната поне до деня на вота. В противен случай срещу близките му щяло да започне съдебно преследване.

Пред Франс прес Дмитрий Гудков, който тази седмица пристигна в Киев, казва, че Русия отдавна е авторитарна, но сега е много по-близко до диктатурата.

"Те искаха да замина, за да не им преча, докато фалшифицират изборите", допълва той, имайки предвид, както той го нарича, "режима на Путин".

Според него Кремъл очаква да има следизборни протести, защото се приема, че управляващата партия "Единна Русия" ще спечели изборите с голяма преднина, въпреки, че е непопулярна. "Те не искат нито един лидер да може да мобилизира хората, за да излязат на улицата", казва Гудков и констатира, че опозицията в Русия е унищожена.

Той допълва, че руските власти подготвят по този начин спечелването не само на парламентарните избори, но и на президентските през 2024 г., на които Путин, който е на власт от 2000 г., може да се яви отново, благодарение на одобрената чрез референдум конституционна реформа.

Според Гудков руските власти искат да ликвидират всички заплахи пред прехода във властта, въпреки че става дума за преход от Путин към Путин. "Ясно е, че един Гудков на парламентарната трибуна може да е проблем", допълва той и казва, че заради съдебните си проблеми се е отказал от участие в изборите.

Според опозиционера руската власт греши, като мисли, че репресиите ще гарантират оцеляването ѝ. "Въпросът за смяна на режима няма да се реши на изборите. Но има реална умора от политиката, която се води, не само сред обществото, но и сред елита", посочва той и припомня западните санкции, насочени към много руски политически и икономически представители.

"Един ден ще има разцепление в елита и проблемите няма да се дължат на опозицията, а на режима, който ще се самоунищожи", предсказва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?