Дмитрий Медведев: Шансовете Асад да запази властта си намаляват с всеки изминал ден

Дмитрий Медведев: Шансовете Асад да запази властта си намаляват с всеки изминал ден

Шансовете на сирийския президент Башар ал Асад да запази властта си стават с всеки изминал ден "все по-малки и по-малки". Това завява руският премиер Дмитрий Медведев в интервю пред СиЕнЕн, разпространено от канцеларията му в неделя.

Тези думи представляват най-категоричното изявление от руска страна, че дните на режима в Дамаск са навярно преброени. В интервюто си обаче Медведев повтаря призивите на Москва за преговори между сирийското правителство и бунтовниците, както и руската позиция Асад да не бъде свалян с намеса отвън, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.


"Смятам, че с всеки ден, с всяка седмица и всеки месец стават все по-малки и по-малки шансовете за неговото запазване [на режима]", гласи цитат от стенограмата на интервюто. "Но отново повтарям, това трябва да се реши от сирийския народ. Не от Русия, не от САЩ или от някоя друга страна."

Руският премиер казва по-нататък, че задачата на САЩ, европейските държави и регионалните сили е да уговорят страните в сирийския конфликт да започнат преговори, а не "само да искат Асад да си отиде и после да бъде екзекутиран като Кадафи или да бъде откаран на носилка в съда като Хосни Мубарак", предаде Ройтерс.

ИТАР-ТАСС допълва, че в интервюто си Медведев констатира, че правителството в Дамаск се е оказало неподготвено за преговори.


"Президентът Асад сгреши при провеждането на политическите реформи. Той трябваше да ги извърши много по-бързо, като привлече на своя страна част от умерената опозиция, която бе готова да седи с него на една маса", казва премиерът на Русия.

"Това беше негова съществена грешка, може би фатална", заключава Дмитрий Медведев

Ройтерс припомня, че Москва на няколко пъти блокира приемането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която да призове сирийския президент да се откаже от властта и да прекрати кръвопролитията.

Споделяне

Още от Свят