Днес е Денят на екологичния дълг

Днес е Денят на екологичния дълг

Страните по света през 2013 г. са изчерпали обема на възобновяемите ресурси, които планетата може да възпроизведе за година, още към 20 август. Затова през тази година именно на тази дата се пада Денят на екологичния дълг.

През остатъка от годината светът ще живее "на червено", потребявайки ресурси "на кредит", съобщава Световният фонд за дивата природа (WWF).

Денят на екологичния дълг се отбелязва по инициатива на организацията Global Footprint Network, партньор на WWF, като идеята е да се привлече вниманието и да се предприемат действия срещу прекомерното използване на природни ресурси.

През 1961 г., когато е основан Световният фонд за дивата природа, човечеството е използвало само две трети от годишния потенциал на възобновяемите екоресурси на Земята и повечето страни са имали екологични резерви.

За първи път екологичен дълг е отчетен на 29 декември 1970 г., когато дефицитът на ресурси е бил само два дни. Към днешна дата човечеството употребява средно 1.5 пъти повече ресурси, отколкото природата е в състояние да възпроизведе.

Над 50% от екологичната "следа" на човечеството се пада на изхвърлени парникови газове, където основна роля имат въглищата, нефтът и природният газ.

Климатичните промени имат сериозно отражение, използването на изкопаеми горива причинява вредни емисии от въглероден диоксид, които планетата просто не може да абсорбира. Горите намаляват, рибните пасажи също, земята деградира, сладководните ресурси стават все по-малко, а биологичното разнообразие се изчерпва, посочва WWF.

Докладът на организацията "Живата планета" показва ясно, че нуждите на човечеството надхвърлят капацитета на нашата планета да ни поддържа – казано по-просто, ние искаме повече, отколкото имаме в наличност, заявява Джим Лип, генерален директор на WWF.

Организацията работи за обръщане на тенденцията. За да имат децата ни по-чисто и здраво бъдеще, ние трябва да пазим природния капитал, които ни е останал и да бъдем много по-добри стопани на планетата, която наричаме наш дом, казва Джим Лип.

Споделяне

Още от Свят