Днес е международният ден без цигари

Днес е международният ден без цигари

С мотото "Ако не аз – кой, ако не сега – кога?" Министерството на здравеопазването призовава българските граждани да се откажат от тютюнопушенето поне за един ден.

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

Настоящето мото на кампанията подкрепя въведената през юни 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.

Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от цигарите в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември.

Регионалните здравни инспекции организират спортни прояви, дискусии и разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред деца от детските градини, ученици, учители, родители, лекари, медицински сестри и фелдшери, журналисти, трудови колективи, представители на общини, хора с ментални увреждания и психични заболявания.

Целта на провежданата във всички области на страната кампания е пушачите да се опитат да откажат поне за един ден цигарите, като спестените пари могат да се използват за пожелано от тях подпомагане на нуждаещи се деца и ученици, да бъдат дарени за лечение на болно дете, за боядисване на спортна площадка и други.

Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданската инициатива "България без дим" също отправят предизвикателство към всички пушачи да "спрат" цигарите днес.

Третият четвъртък на ноември се празнува като ден без тютюнопушене от 1971 г., когато американецът Артър Мълейни е накарал съгражданите си от град Рандолф да спрат да пушат поне за един ден.

Със спестените пари от цигари те са основали фонд за отпускане на стипендии към местното училище. Няколко години по-късно денят без дим започва да се отбелязва по цял свят за насърчаване на здравословен живот и на политическите решения за ограничаване на тютюнопушенето.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?