Днес копка на “Супер Боровец”, догодина и на магистрала

Днес копка на “Супер Боровец”, догодина и на магистрала

Премиерът Сергей Станишев отиде на първа копка на мегакомплекса “Супер Боровец”, който е едно от крупните бизнесначинания на предшественика му Симеон Сакскобургготски и покойния банкер Емил Кюлев. На церемонията присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, кметът на Самоков Ангел Николов и изпълнителният директор на инвеститора "Рила-Самоков 2004" Георги Крумов.

Така се дава реален старт на начинанието, лансирано през 2004 г. и подкрепено от правителството на НДСВ. След убийството на банкера Емил Кюлев, който контролираше 51 процента от проекта чрез фирмата "Контракт-99", бе сменен основният акционер. Промени се и дяловото участие на останалите акционери.

Сега партньор в "Рила-Самоков 2004", което развива проекта, са "Боровец инвестмънт" с дял от 67 на сто, включващо "Икуест", чийто управляващ директор е Крумов и който чрез същото дружество придоби концесиите за сметта в София. Другите акционери са Държавния фонд на Султанат Оман, Община Самоков с 25 на сто и "Главболгастрой" с 8 процента.

Проектът стартира въпреки отчаяните протести на екоорганизации и съпътстващите го през годините скандали, включително за личната изгода на бившия премиер, чийто реституирани гори в Рила попадат в обхвата на “Супер Боровец”.

Инвестицията е за 500 млн. евро и ще открие трайно 2000 работни места, каза Станишев на церемонията по първата копка в понеделник.

Георги Крумов съобщи, че ще бъде построена автомагистрала “Рила”, която ще е дълга 80 км и ще свързва курорта със София.

Аутобанът ще минава през Дупница, Самоков, Вакарел, Витиня и ще свързва още магистралите “Струма”, “Тракия” и “Хемус”. След построяването на пътя от софийския Орлов мост до Боровец ще се стига за 35 – 40 минути, прогнозира Крумов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов потвърди това и дори обяви намеренията на подопечното му ведомство да обяви догодина търг за концесионирането на бъдещата автомагистрала.

Изпълнението на “Супер Боровец" е разделено на две фази, първата обхваща периода до 2008 г. Втората приключва през 2012 г. Общата застроена площ на жилищните имоти и хотелите ще е 623 500 кв. м, включително 4-ри и 5 звездни хотелски комплекси. Ще бъдат изградени 40 километра нови ски писти.

30 млн. лева ще бъдат инвестирани през следващите четири години във ВиК сектора на община Самоков, която става собственик на общинската водна инфраструктура, каза Гагаузов. Според инвеститорите построяването на новия комплекс ще превърне Самоков в една от най-богатите общини.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес