Днес се отбелязва Денят на Европа и Денят на победата

Днес се отбелязва Денят на Европа и Денят на победата

Днес се отбелязва на Денят на Европа. На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита своята декларация, с която предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, превърнала се по-късно в ЕС. 9 май се чества като Ден на Европа от 1985 г.

По случай тазгодишното му отбелязване в София и Пловдив са предвидени тържества. В столицата държавният глава Румен Радев ще участва в церемония по издигане на знамето на Европа пред президентството. Столична община организира три концерта. В Пловдив ще гостува „Фестивалът на светлините”. В четвъртък вече жителите и гостите на града ще могат да видят 3D шоу по фасадите на някои от най-известните сгради.

9 май се отбелязва и като Ден на победата срещу хитлеристка Германия. Ден по-рано, на 8 май 1945 г., в Берлин е подписана безусловната капитулация на нацистка Германия. Денят по традиция се отбелязва с военен парад на Червения площад в Москва. У нас по случай 74-годишнина от края на Втората световна война президентът ще участва в церемония по полагане на венци пред Паметника на незнайния войн.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?