Днешната розова Суперлуна е най-ярката и красива за годината

Днешната розова Суперлуна е най-ярката и красива за годината

Тази нощ на небосклона изгрява розовата Суперлуна, която ознаменува най-голямото пълнолуние за годината. Тазгодишната розова Луна е особено ярка и красива, тъй като перигей и пълната фаза на Луната съвпадат почти точно.

Суперлуна се нарича всяка Луна, която е в рамките на 90% от перигея, т.е. най-близкото разстояние до орбитата на Земята.

Перигеят на Луната ще е в 21:10 часа на 7 април, а пълнолунието ще настъпи в 5:35 часа на 8 април.

По време на коронавирусната пандемия, небесният спектакъл е чудесен повод да откъснем поглед от компютъра или телевизора и да погледнем към небето.

Суперлуните може да изглеждат около 7 процента по-големи и 15 процента по-ярки от нормалното пълнолуние.

Макар да се нарича розова, днешната Суперлуна няма да е розова на цвят. Наречена е така, защото през пролетта цъфти розовият флокс, който е разпространен в Северна Америка.

Освен за астрономите, априлското пълнолуние е вълнуващо събитие и за останалите хора, макар и по други причини – розовата Луна символизира пролетта и новото начало, а това само по себе си дава достатъчна храна за въображението.

Априлската розова луна всъщност бележи трети пореден месец, в който пълната луна отговаря на критериите за суперлуна, след Топлата луна през март и февруарската Снежна луна.

През май ни очаква Ягодова луна, която също ще е суперлуна, четвърта поред и последна за 2020 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество