Дневна винетка и за леките коли

Въвежда се компенсаторна такса, ако караш без стикер

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на дневна и тримесечна винетка одобриха на първо четене депутатите с промени в Закона за пътищата.

Вносител на предложението е Реформаторският блок и Патриотичният фронт.

В момента дневна винетка има само за автобуси и камиони, а цената ѝ е 21 лева. През годината омбудсманът Мая Манолова се опита да защити въвеждането на дневна винетка и за леките коли, но не получи подкрепа в парламента.

Сега обаче депутатите решиха да има дневна винетка за всички превозни средства. Не е ясно дали законопроектът ще мине и на второ четене.

Освен нея се въвежда и тримесечна винетка за всички превозни средства, каквато в момента няма. Сега има само месечни и годишни винетки за автомобилите.

Освен това се въвежда и срок на валидност на годишния стикер от момента на купуването му, реши Народното събрание на първо четене. Това ще позволи на шофьорите, които купуват годишна винетка например през април, да управляват с нея автомобила до април следващата година, а не до 31 януари на следващата година, както е в момента.

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и въвеждането на т. нар. компенсаторна такса, ако караш без винетка. Таксата ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на превозното средство.

Идеята е нейният размер да е по-висок от цената на годишния винетен стикер, но по-нисък от стандартната глоба или ще бъде в диапазона между 100 и 200 лв., съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова при представянето на винетките за 2017 г.

Компенсаторната такса ще се налага на нарушители, които или не са си закупили винетен стикер, или са закупили, но не са го залепили или са го залепили с фолио, или ползват винетен стикер, който не е продупчен, обясни тогава Павлова.

Причината за въвеждането на новата санкция е, че 99% от транзитно-преминаващите през нашата страна са неизрядни. Това са предимно гастербайтери, които купуват месечен стикер, но не го лепят на автомобила и най-вероятно го предават от кола на кола и камион на камион.

Нарушителят ще трябва да бъде заплати санкцията в рамките на 24 часа, за да може превозното средство да продължи пътя си или да напусне страната. Това ще става на митническия пункт при излизане от страната. Заплащането на компенсаторната такса не подлежи на обжалване.

По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите и повече приходи, които ще отиват за ремонт на пътища.

Българите пък през тази година допускат нарушение – не пазят квитанцията за закупения винетен стикер и отрязъкът от него или този, който им го е продал, не е записал регистрационния номер на превозното средство на документа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?