Дневните винетки за тирове и автобуси вече с различни цени според категориите

Дневните винетки за тирове и автобуси вече с различни цени според категориите

Вече ще има различни цени за дневните винетки за движение на тирове и автобуси по магистралите на страната като размерът им ще е обвързан годишната цена на стикера в съответната категория и подкатегории. Това предвиждат предложения за поправки в Закона за движение по пътищата, одобрени от правителството в сряда. С тях се прилагат изискванията на Европейската комисия.

 

В момента дневната винетка струва 20 лв., независимо дали се ползва от тирове за товари над 12 тона, за по-малки камиони или автобуси и без значение кой от евростандартите покриват. За леките автомобили няма дневна винетка.

 

Вече се предвижда дневната винетка да не надхвърля 2 процента от размера на годишната за съответната категория, за седмичната таванът е 5 процента, а за месечната – до 10 на сто. Реално и в момента цените на стикерите за по-кратните периоди се вместват в тези критерии и на практика корекциите ще се отразят само на дневните винетки за три от категориите.

 

В момента най-скъпите винетки са за тирове от категория І над 12 тона, отговарящи на стандартите Евро 0, 1 и 2, за които годишната такса е 1300 лв., месечната – 130 лв., а седмичната 65 лв. За тях ще има повишение на дневния стикер, който ще стане от 20 на 26 лв., ако разбира се правителството остави в действие за догодина настоящата тарифа за годишната винетка.

 

Цената на дневната винетка за същата категория камиони, но със стандарти Евро 3. 4 и 5, ще може да се запази 20 лв. Годишната такса за тях сега е 1000 лв., месечната и седмичната съответно 100 лв. и 50 лв.

 

При оставяне в сила на сегашните цени ще поевтинеят дневните винетки за автомобили от категория ІІ, в която влизат камиони под 12 тона и автобуси за пътнически превози. В момента за трите по-замърсяващи околната среда вида камиони плащат годишна такса от 684 лв., месечна – 68 лв., и седмична – 34 лв. За камионите от стандарти Евро 0, 1 и 2 вече дневният стикер ще трябва да стане 17 лв.. За по-екологичните возила по стандарт Евро 3, 4 и 5, чиято годищна цена е 526 лв., месечната 53 лв., а седмичната 26 лв., вече за ден ползване на магистралите ще плащат наполовина по-малко от сега – 10 лв.

 

С други промени в закона се въвежда задължение на собствениците или ползвателите на превозни средства, което пренасят извънгабаритен товар. Те ще бъдат задължени да декларират габаритните размери, общата маса и натоварването на ос. За неверни данни се предвижда глоба в размер от 1000 до 3000 лв. за първо нарушение и двойна глоба при повторно нарушение, допълва правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?