Дневният брой на заразените с коронавирус в Германия достигна нов рекорд

Дневният брой на заразените с коронавирус в Германия достигна нов рекорд

Германия постави нов рекорд на дневния брой на заразените с коронавирус, предаде ДПА. В сравнение с миналата седмици се увеличи и броят на пациентите в интензивни отделения и имащи нужда от респиратор.

През последното денонощие са регистрирани 2828 нови случая на заразяване с коронавирус, съобщи днес институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

По време на пика на пандемията в края на март и началото на април Германия регистрираше по над 6000 нови случая на заразяване на ден, след което те значително намаляха. Броят на заразените обаче започна отново да се увеличава през юли.

През последните седмици няколко пъти бе регистриран рекорден брой новозаразени за периода след пика през април.

Новите смъртни случаи са 16. Общият брой на починалите от вируса в Германия е вече 9562. Пациентите в интензивни отделения вече са 449. Преди седмица те бяха 352, а преди две седмици - 278.

Германия от май постепенно започна да отменя ограниченията, свързани с коронавируса. Властите заложиха на стратегия, включваща проследяване на заразените с вируса и въвеждане на ограничения на местно ниво.

Германските градове Берлин и Франкфурт обаче обявиха, че въвеждат вечерен час и ограничават социалните контакти заради нарастването на броя на новозаразените, предаде Франс прес.

В Берлин повечето магазини, както и всички ресторанти и барове ще са затворени от 23 ч. до 6 ч. сутринта от събота поне до 31 октомври.

Изключения се правят за аптеките и бензиностанциите, но последните вече няма да могат да продават алкохол нощно време.

Освен това между 23 и 6 ч. събиранията на открито ще са разрешени само до петима души или хора от две различни домакинства. През деня ограничението остава 50 души.

За събирания на закрито ще се разрешават до 10 участници вместо позволените досега 25.

Тези мерки касаят предимно домашните събирания и незаконните забави, които според берлинските власти способстват за разпространението на новия коронавирус.

Броят на новозаразените в Берлин вече достига 44,2 на 100 000 души за последните седем дни, а индексът на заразяване е станал 1,26, тоест един заразен заразява на свой ред повече от един друг човек.

Франкфурт въведе вечерен час от от петък за поне една седмица от 22 до 6 ч. за ресторантите. Консумацията на алкохол на публични места също се забранява. Носенето на маска ще е задължително в моловете и големите улици с търговски обекти.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?