Дневно 1150 домакинства са без ток заради кражби

Дневно 1150 домакинства са без ток заради кражби

Загуба на 745 хил. лв. заради кражби на елементи от електроразпределителната мрежа от началото на 2016 г., които на свой ред средно са оставяли  по 1150 домакинства на ден без ток, отчете доставчикът на електроенергия в Западна България ЧЕЗ в неделя.
 
За периода януари-август 2016 г. е имало 142 прекъсвания на електрозахранването заради  посегателства над инфраструктурата в Западна България, а през август е регистриран и смъртен случай при кражба от мрежата. През първите осем месеца  266 хил. клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа. Отделно са регистрирани 4230 случая на кражби на електроенергия, сочат още данните на дружеството.

“Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината. Това са данни само за една трета от територията на България“, коментира Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата“ на компанията в съобщението ѝ.

От ЧЕЗ за пореден път настояват за засилване на наказанията за кражба на инфраструктурни елементи и посочват, че сегашните санкции за незаконна консумация на ток нямат възпиращ ефект върху нарушителите.

"Крадците на електроенергия се "санкционират“ по привилегирована цена. Съществуващата нормативна уредба не само, че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и действа демотивиращо върху коректните клиенти. Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба – формирането на цена и сроковете за дотаксуване“, каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби“ в "ЧЕЗ Разпределение България".

Необходимо е санкциите да бъдат основани на принципа на справедливост и равнопоставеност и да се защитят коректните клиенти, които плащат за услугата, която ползват, посочват още от ЧЕЗ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?