"Дни на доброто" правят планината достижима за деца с двигателни трудности

Артакции в София и Самоков ще събират средства за осигуряване на средства за изкачвания

"Дни на доброто" правят планината достижима за деца с двигателни трудности

Благотворителна акция "Дни на доброто“ с цел да помогне на деца с двигателни затруднения да усетят магията на планината и лично да покорят връх ще се проведе в София и Самоков от 26 октомври до 10 ноември. Целта е чрез артзанимания на възрастни, малчугани и съвместни на родители с децата им да се осигурят средства, с които ще се финансират бъдещите изчаквания на планините за деца, които не могат да ходят. Колко деца ще посетят планината, ще зависи от приходите на инициативата.

Стартът на кампанията ще бъде даден на 26 октомври в столичния Център Ателие "Николай Шмиргела“, където арттерапевтът Юлия Банкова ще представи книгата си "Откровения“ ̶ слова и картини с пръсти, в компанията на изложените оригинални картини, илюстрирали стихосбирката.

Книгата "Откровения“ е създадена специално за благотворителната акция "Дни на доброто“. Съдържа картини с пръсти (акрил) и слова-послания към фините нива на човешката. "Вярвам, че "онова, което е горе, е и долу“ и в този смисъл възприемам живота като най-голямото училище. Убедена съм, че от нас зависи как точно изживяваме деня си и че е голям подарък възможността да го сътворяваме. В този смисъл всеки от нас е Творец на онова, което му се случва. Децата са естествени и непосредствени в изразяването на чувствата си и много любопитни. Така ни учат да оставаме отворени към всички проявления на живота. Докато рисувах с пръсти и пишех стиховете към платната, научих, че животът е творчески акт, в който чрез чувствата, срещите, обичта и изпитанията не само ние самите се развиваме и израстваме, което е и смисълът на съществуването ни, но на практика самата вселена разширява своето измерение, защото сме едно", споделя авторката.

Приходите от продажбата на творбата и на картините са специално за акцията "Към върха". Там ще отидат и постъпленията от входните такси за включване в артзаниманията за възрастни и деца, които ще се състоят на 28 и 31 октомври и 1 и 2 ноември в ателието "Николай Шмиргела". Срещу вход от 20 лв. те ще могат да сътворят различни художествени творби и след това да запазят творението си.

Подобни занятия ще има и в общинската библиотека на Самоков на 10 ноември, но там таксата за арттерапиите ще е символичният един лев, обясни Юлия Банкова. В Самоков тя също ще представи свията книга.

Идеята за инициативата е на сдружение "Към Върха“, сформирано с идеалната цел да помага в изкачването на деца с двигателни проблеми в планината, е сформирано от Виктория и Захари Недялкови, които са доброволци в самоковския отряд на Планинската спасителна служба и специално заради изкачването на трудноподвижните деца са завършили курс за планински водачи. Благородното им дело е провокирано от съдбата на тяхната 13-годишна дъщеря Криси, която е родена със спина бифида и хидроцефалия. Двамата приемат това житейско предизвикателство, помагайки не само на собственото си дете, но и на други. Те редовно организират в Самоков планински лагери за деца с диагноза като на дъщеря им не само за да им подарят няколко щастливи дни, а и за да подпомогнат родителите с подобен проблем. Често за родителите на такива деца е непостижимо да ги заведат в планината и за малчуганите върхът остава недостъпен.

Инициаторите на акцията смятат, че качването на трудноподвижно дете в планината е възможност не само за чист въздух и смяна на обстановката, но и предлагането на нова гледна точка за себе си от позицията на постигнатото.

"Дните на доброто“ са също така естествено продължение на дейността на Център Ателие "Николай Шмиргела“, където под различни форми досега се е работило с деца с нелечими диагнози.

Да видиш звездичките в очите на тези деца не означава да ги съжаляваш, а да ги зачетеш в правото им да сътворяват по своему, което ги прави много щастливи. Днес в арттерапевтичното пространство чрез арттерапия, гещалттерапия, пясъчна терапия, фамилни констелации малките имат възможността да извадят частичка от притесненията си, а големите ̶ да потърсят отговорите на въпросите, които като правило винаги са в нас, обясняват инициаторите на акцията.

Споделяне

Още от Общество