ДНК анализ оневинява обвиняемите за убийството на Андрей Луканов

ДНК експертиза може да оневини сочения като физически извършител на убийството на бившия премиер Андрей Луканов украинеца Александър Русов. Това стана ясно днес в хода на процеса за убийството бившия министър-председател, извършено на 2 октомври 1996 г.

При анализа, който е направен в Научно изследователския институт по криминалистика и криминология в МВР, се е установило, че нито един от шестте косъма, намерени в торбата на неизвестния убиец, не отговаря на ДНК профилите на Русов, както и на другия обвиняем - сънародника му Алексей Кичатов. Това обяви днес един от адвокатите по делото - Любен Панайотов.

Космите бяха намерени в хартиен чувал от хидратна вар и платнена шарена торба близо до мястото на покушението.

Според експертизата ДНК профилите на шестте косъма са различни от ДНК профилите на Кичатов и Русов, както и на убития от неизвестни техен другар Юрий Кутепкин и не произхождат от тях или техни, родствени по майчина линия лица.

В заключението се посочва, че ДНК профилите на космите, които са веществени доказателства, дори се различават помежду си, "следователно произхождат от шест различни, неродствени по майчина линия индивиди."

Според адвокат Панайотов заключението на експертите оправдава Александър Русов, който е обвинен, че е физическия убиец на Луканов.

Състав на Софийски градски съд прие заключението на представената ДНК- експертиза по делото "Луканов".

Александър Русов каза пред съда, че е доволен от направената ДНК- експертиза, която според него го оневинява, и поиска да бъде пуснат под гаранция.

След края на днешното заседание прокурорът по делото каза, че ДНК експертизата не е основното доказателство на обвинението.

Подсъдими за убийството на бившия премиер са украинците Александър Русов и Алексей Кичатов, строителният предприемач Ангел Василев, неговият племенник Георги Георгиев и служителят във фирмата на Василев "Колонел" - Юри Ленев.

Експертизата беше назначена от съда на 24 април тази година по искане на прокуратурата. От обясненията на експертите тогава стана известно, че такава експертиза ще бъде правена за първи път у нас, тя се извършва по нов американски метод и струва 8 000 лева. Като само подготовката за нея изисква около шест месеца.

Анализът е направен от експертите Иван Иванов, биолог, главен експерт в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в МВР, специалист по ДНК профили на веществени доказателства повече от 10 години, и Николай Тюфекчиев, биохимик в същия институт, със стаж в областта повече от 8 години.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?