ДНК-експертиза потвърждава смъртта на втория българин в Ирак?

ДНК-експертизата, направена на второто намерено тяло в Ирак, е установила, че то принадлежи на Ивайло Кепов, съобщи БНР като се позова на отлично информирани източници.

Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова заяви, че МВнР няма информация ДНК-експертизата да е потвърдила, че откритото тяло е на Кепов. Тя добави, че ДНК-анализът се извършва от американските военни и резултатите от него се очакват в скоро време.

След намирането на второ тяло в река Тигър, за което иракските полицаи предположиха, че е на втория български заложник, отвлечен заедно с екзекутирания вече Георги Лазов, бе съобщено, че в друга страна ще бъде направена ДНК експертиза и ако тя потвърди, че тялото е на българина, то ще бъде върнато у нас.

Националната следствена служба, която води делото за отвлечените в Ирак български шофьори засега не разполага с подобна информация. До този момент в следствието не били получили поисканите от МВнР материали по случая. Прокуратурата също е поискала от служба "Военна информация" към МО, НРС и НСС цялата информация, с която разполагат по случая.

Междувременно, на обновения си интернет-сайт иракската групировка "Таухид уа Джихад" ("Единобожие и джихад") помести запис, за който твърди, че съдържа екзекуцията на българин. От МВнР заявиха, че кадрите са с много лошо качество и не може да се каже дали става дума за екзекуцията на Лазов или за Ивайло Кепов.

След многократно гледане на записа от екип на Министерството на външните работи, от МВнР отказаха да навлизат в дълбочина и публично и детайлно да коментират излъчения видеоматериал. Зам.министърът на външните работи Гергана Грънчарова посочи, че по този начин Външно следва принципната си политика да не се превръща в инструмент в ръцете на терористите. Отказът от коментар е и знак на дълбоко уважение към чувствата на близките на двамата български заложници.

МВнР заяви, че кадрите са с много лошо качество, поради което не биха могли да послужат като основа за категорично заключение за самоличността на екзекутираното лице.

Видеофайлът е в три части, озаглавени bulg1, bulg 2 и bulg 3. Под тях има файл, който съдържа и трите части и е с име bulgar1. Линковете са под поместената по-рано снимка, на която екстремист държи отрязана окървавена глава на фона на знамето на групировката с надпис в горната част "Няма друг бог освен Аллах". Над снимката стои същият текст, който групировката пусна преди време.

Не е ясно кога е поместен видеозаписът с предполагаемата екзекуция на българина, нито пък се посочва за кой българин става въпрос. Интернет-сайтът на групировката е на нов адрес.

Кадрите са придружени със следния текст: "Филм на екзекуцията на българина, чието правителство отказа да изпълни правилните искания на муджахидините, което е партньор на американците и участва с войската си в кръстоносния поход срещу Ирак. Това е предупреждение за всички партньори на Буш и за всички негови сътрудници в Ирак и извън него.

Кадрите на сайта са различни от записа на екзекуцията на първия български заложник Георги Лазов, смята обаче Мажд Алгафари от арабската редакция на радио "България". Той е успял да отвори два от файловете, сред които и този с екзекуцията като я определи като много по-брутална от тази на южнокорееца, убит от същата групировка.

"Ако вие бяхте такива, щяхте да изпълните нашите искания. Щяхте да настоявате пред съюзничката ви Америка за освобождаването на жените от затвора Абу Гариб. Обещаваме ви, на вас и на целия свят - ние ще държим на мушка всички неверници, които искат да живеят от благата на мюсюлманите и да отнемат земите им. Няма да спрем, няма да спрем, няма да се откажем, докато всичките ни братя не бъдат освободени от затворите", е текстът, прочетен преди екзекуцията и публикуван на сайта, каза Алгафари по БНР.

Искането за освобождаване на жените от затворите беше отправено като условие за запазване живота на втория български заложник - Ивайло Кепов.

На третия файл, според Алгафари има разлики, които показват, че става дума за втора екзекуция, а не на тази, която бе излъчена Ал Джазира и се смяташе, че е на Лазов. Хората от групировката са четирима, а на предишния запис бяха трима, посочи Алгафари. Освен това нищо не закривало ръката на единия от похитителите, както беше при записа по катарската телевизия.

"Двата филма са коренно различни, следователно става дума за екзекуцията на двама души. Първият филм - за един, сега за друг", смята Алгафари.

Още от България