ДНСК да обжалва пускането на "Златен век" и да го събори, искат противници на небостъргача

ДНСК да обжалва пускането на "Златен век" и да го събори, искат противници на небостъргача

Инициативен комитет "Лозенец" иска Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да обжалва съдебното решение за отмяна на спирането на строeжа на небостъргача "Златен век".  Това се казва в съобщение до медиите на Инициативния комитет, в което казусът "Златен век" е наречен "едно правно танго с привкус на корупция".

Кам момента няма официална позиция от ДНСК и принципалът му - Министерството на регионалното развитие и благоустройството дали ще обжалватотново решението на първата съдебна инстанция.

На 6 ноември 2020 г. Административният съд в София-град (АССГ) за втори път отмени спирането на строежа на небостъргача. Според противниците на сградата това е станало без да се съобрази с препоръките на по-горната инстанция - Върховния административен съд (ВАС), който върна делото за ново разглеждане.

За втори път АССГ реши, че "Артекс" може да строи "Златен век" до 2028 година, всяка заповед на главния архитект на София удължава срока на строителното разрешение с нови 5 години и ДНСК няма право да спира строителството, заради съществените и неодобрени изменения на конструкцията на сградата. Произнасянето е същото като първото.

От ИК посочват, че ВАС е постановил, че АССГ няма право да коментира и да разглежда въпроса за срока на строителното разрешение. Освен това няма право да се приема, че заповедите на главния архитект новират (подновяват) срока на строителното разрешение. И най-вече,  че съществените изменения на конструкцията са достатъчно основание за издаване на акта на ДНСК. Ако "Артекс" биха били редовни или тези изменения не бяха от такова важно за конструкцията на сградата значение, то те щяха да са ги отстранили по законовия ред до сега и нямаше да има нужда да обжалват акта на ДНСК, посочват от ИК "Лозенец".

"Отново, както при първото разглеждане на първа инстанция, съдът е преписал дословно позицията на "Артекс" и я е представил за свое разсъждение без да се вземе под внимание нито аргументи на юристите на ДНСК, нито указанията на ВАС", смята Инициативният комитет.

Според него "това решение е унизително за българската съдебна система" и неминуемо ще бъде отменено, ако делото бъде обжалвано. Поради това, ИК "Лозенец"  настоява ДНСК да обжалва решението на Административен съд София-град като противозаконно и порочно. Инициативният комитет иска да бъдат изчерпани до край всички правови методи за противодействие на "този незаконен строеж".

Гражданската организация настоява още ДНСК незабавно да издаде нов констативен акт, в който да отрази действителното правно положение на строежа, а именно, че той е с изтекло разрешение за строеж и да издаде акт посредством с който, този строеж да бъде премахнат незабавно и изцяло.

Във връзка с досегашното бездействие и неадекватно поведение от страна на ДНСК, ИК "Лозенец" иска началникът на дирекцията арх. Иван Несторов незабавно да подаде оставка.

ИК "Лозенец" счита, че строежът на "Златен Век" е незаконен, не защото има груби и значителни изменения на конструкцията, които не са минали през съответното одобрение, а задето три години след изтичане на строителното разрешение сградата е недовършена.

Настояваме държавата и общината да встъпят в задълженията си незабавно и да защитят закона, правовият ред и интересите на своите граждани, се казва още в позицията на ИК "Лозенец".

Борбата срещу строителството на небостъргача

Жители на квартал "Лозенец" протестират от лятото на 2017 година срещу строителството на небостъргача "Златен век". Според тях той е в разрез с всички изисквания на Общия устройствен план на София по отношение на височина, характер на застрояването и отстояния. Жителите на квартала освен това смятат, че "Артекс" нямат валидно строително разрешение.

След избухването на скандала "Апартаментгейт" през април 2019 г., стана ясно, че множество високопоставени политици, в това число и тогавашният заместник-председател на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, са си купили апартаменти от "Артекс" на цени по-ниски от пазарните.

При избухването на този скандал, премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройство, зам.министърът на МРРБ, кметът на София, главният архитект на града и началникът на ДНСК се срещнаха с представители на Инициативен комитет "Лозенец". Те поеха ангажименти за спиране строителството на "Златен Век".

На срещата всички отговорни лица заявиха категорично, че сградата се строи без валидно разрешение за строеж и в този смисъл е незаконна. Регионалният министър Петя Аврамова тогава заяви пред медиите, че ще бъде издаден акт, по силата на който ще бъде спряно строителството поради изтекло строително разрешение. До този момент това не се е случило, припмнят от ИК "Лозенец".

"Единственото, което имаме налице, е един калпав и мъртвороден акт за временно спиране на строителството на сградата поради несъответствие на конструкцията с одобрените строителни книжа. И така вече 3 години се влачи едно безсмислено дело, което няма нито да реши проблема на квартал "Лозенец" нито да извърши адекватен контрол по законността на сградата", посочват от ИК "Лозенец".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес