ДНСК иска график за настаняване на ромите с незаконни къщи в Гърмен, за да планира събарянето им

Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) иска от кмета на Гърмен да представи график със сроковете за настаняване на ромите в общински жилища. Този график е нужен на ДНСК за да може да планира събарянето на общо 102 незаконни постройки в ромсаката махала "Кремиковци".

Кметицата на община Гърмен Минка Капитанова вече обяви, че проблемът с ромите е национален и трябва да бъде решен с помощта и на останалите институции. Причината е, че Гърмен е малка община и няма общински жилища.

ДНСК премахна осем незаконни строежа, но спря събарянето след намесата на европейския съд по правата на човека. Проблемът е, че ромите отказват да бъдат настанени в други жители, които са им били предложени от дирекция "Социално подпомагане" и Агенцията за закрила на детето.

По тази причина срокът за премахването на други два незаконни строежа е удължен до края на юли.

Освен тях предстои премахването на още 102 незаконни постройки, като за 20 вече е избран изпълнител и предстои насрочване на принудителното им премахване.

За да се гарантират "правата на уязвимите лица, които са жители – лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства, с оглед определяне на дата за изпълнение на заповедите за премахване", се казва в съобщението на ДНСК.

ДНСК ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в Гърмен при стриктно спазване на човешките права и принципа за съразмерност, е посочено още в съобщението.

Междувременно за събота жители на Гърмен се заканват да протестират пред парламента в София срещу решението на европейския съд за спиране на събарянето на незаконните постройки.

Споделяне

Още по темата

Още от България