ДНСК изгубила 33 дела за спрени соларни паркове

ДНСК изгубила 33 дела за спрени соларни паркове

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е загубила 33 дела, заведени срещу нея заради отмени разрешителни за строителство на фотоволтаични паркове в областите Ямбол, Сливен и Плевен. Това съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред БНР в четвъртък.

От думите му се разбра, че разрешителните са отменени по нареждане на отстранената от него шефка на ДНСК Милка Гечева. "За съжаление г-жа Гечева е била подложена на изключителен натиск да извърши неща, които не са били много редни", каза министър Данов и даде за пример соларните паркове.

През юли 2012 г. правителството на ГЕРБ намали драстично цената на тока купуван от фотоволтаични централи. Дни преди взимането на решението редица обекти бяха въведени в експлоатация, като на ДНСК беше наредено да провери как е станало издаването на разрешенията им за ползване. Именно тогава се стигна и до спирането на слънчевите панели, заради допуснати нарушения при издаването на строителните разрешителни.

Междувременно Милка Гечева обясни пред БНР, че не е имало натиск върху работата на ДНСК, докато оглавяваше ведомството и не е засегнала ничии интереси, защото се е работило публично и прозрачно.

"Не бих казала, че може да се говори за засегнати интереси, тъй като дейността на дирекцията е изключително публична. Регистърът на незаконните строежи, които подлежат на премахване, е публичен и в момента на сайта на дирекцията са видни строежите, които бяха премахнати, и тези, които предстои да бъдат премахнати. Няма каквато и да е било възможност някоя от тези заповеди за премахване да не бъде изпълнена, така че действително в дейността на ДНСК не може да се търси нито каквато и да е било обвързаност или засягане на интереси", каза Гечева.

Министър Данов определи Милка Гечева като добър специалист и посочи, че я е поканил да работи в Министерството на инвестиционното проектиране. Не стана ясно дали тя е приела офертата.

По същия начин министърът на инвестиционното проектиране постъпи и с шефа на Агенцията по кадастъра Александър Лазаров. Той обаче подаде оставка в началото на септември и прие поканата на Данов да бъде част от експертния съвет към кабинета му.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?