ДНСК обжалва отмененото от съда спиране на строежа "Златен Век"

ДНСК обжалва отмененото от съда спиране на строежа "Златен Век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) изпълни нареждането на премиера Бойко Борисов  и внесе жалба срещу решението на съда, с което беше отменено спирането на строежа на многоетажната сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Това става ясно от съобщение на ДНСК от четвъртък.

В края юли Административният съд в столицата отмени като незаконосъобразна заповедта на началника на ДНСК арх. Иван Несторов, с която беше разпоредено спиране на строежа на високата сграда, заради допуснати нарушения. Срещу строежа имаше редица протести от местните, а инвеститорът в проекта "Артекс" се оказа в центъра на скандала "Апартаментгейт" заради продавани негови имоти на политици за ниски цени.

Според съда ДНСК е допуснала множество пропуски при издаването на заповедта за спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец", а основанията, с които го е направила, не са достатъчни за замразяването на целия строеж.

В съдебното решение се коментираше и казусът с валидността на разрешението за строеж на "Златен век", което според съда изтича чак през 2022 г.

Според протестиращите граждани от инициативния комитет "Лозенец" и според главния архитект на София Здравко Здравков обаче строителното разрешение не е валидно.

На противната позиция е "Артекс". Компанията твърди, че е спазила всички законови изисквания.

От ДНСК не са се произнесли категорично по казуса със срока на разрешителното за строеж, въпреки че са единствената институция, компетентна да го направи.

Строителният контрол поддържа тезата си, че е нарушен материалният закон и затова обжалва решението на първата съдебна инстанция.

В позиция до медиите от "Артекс" посочват, че са очаквали ДНСК да се съобрази с решението на първоинстанционния съд и да не го обжалват.

"Премиерът Борисов също неведнъж е изразявал вярата си в правораздавателните органи, а наскоро декларира и подкрепата си за строителите в България", посочва още "Артекс".

От компанията изтъкват, че бизнес проектът "Златен Век" се равнява на 0.2% от брутния продукт на страната и има своя малък, но важен принос за запазването на добрите показатели на икономиката.

Действията на ДНСК са един нагледен пример как някои държавни институции работят против интересите на икономиката и гражданите и с това ще създадат допълнителни загуби не само за "Артекс", но и за множество взаимосвързани фирми, се казва в позицията на компанията. Посочва се, че този проект осигурява над 2000 работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес