ДНСК отказа да събори небостъргача "Златен век"

ДНСК отказа да събори небостъргача "Златен век"

Строителният контрол (ДНСК) отхвърли в петък искането на районния кмет на "Лозенец" Констатин Павлов и няма да издаде заповед за събарянето на небостъргача "Златен век". Основната причина е неприключилото съдебно дело по казуса, което е пред окончателно произнасяне във Върховния административен съд. Заседанието на съда е насрочено за края на март следващата година, така че казусът няма да бъде разплетен преди идната пролет.

Втората причина за отхвърлено искане на кмета е, че ДНСК не смята, че строежът е незаконен, а е извършван с нарушения.

"След приключване на съдебното производство на ВАС, с влязъл в сила съдебен акт, ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия", се казва в съобщението на строителния контрол. В него се допълва, че строежът е спрян ефективно от средата на април тази година.

По-рано през деня строителната компания "Артекс" обяви, че намеренията на новия районен кмет на "Лозенец" да инициира събарянето на небостъргача "Златен век" не кореспондират със законността и решението на съда. Фирмата обвинява кмета на района Константин Павлов, че се опитва да гони инвеститорите.

Преди ден Павлов поиска от шефа на строителния контрол (ДНСК) Иван Несторов да заповяда събарянето на сграда. Кметът излезе с аргумента, че обектът е незаконен, защото презаверката на строителното разрешително е изтекла. Константин Павлов казва, че разрешителното е загубило правното си действие.

Отделно новият кмет, който е от "Демократична България", поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на "Лозенец", за да отговори на общия устройствен план на София. Според общия план на града в тази част на квартала височината на сградите не трябва да надхвърля 20 метра, а "Златен век" трябва да има 34 етажа.

"Артекс": Усилията ни са трайни

"Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и продължаваме да се борим за независима бизнес среда в България. При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма", коментират от "Артекс"

Компанията припомня, че на 30 юли тази година Софийският административен съд е потвърдил валидността на разрешението за строеж на небостъргача и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа. В момента "Артекс" чака окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължи строежa. Компанията обяснява, че решението на съда е подкрепено от множество авторитетни правни експерти. Споменават се имената на проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други.

"Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд", казва "Артекс"кояато отново продуцира видео с обръщение къв обществеността. Компанията твърди в него и в пресизавлението си, че целта на кмета е да създаде правен прецедент, който да даде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори и да създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи в цялата страна.

Константин Павлов смята, че отменената заповед за спирането на строежа няма нищо общо с евентуално произнасяне на строителния контрол за събарянето на небостъргача.

"Демократична България": Няма пречка да се събори

В коментар на позицията на "Артекс" коалицията "Демократична България" отговори, че кметът Павлов е първият и единствен засега орган на власт, който е изразил становище за законността на обект "Златен век".

"От произнасяне по този въпрос до момента се въздържа компетентният по закон началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). арх. Здравко Здравков – главният архитект на Столична община, от своя страна също отклонява темата. Съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект "Златен век", се казва в позицията на коалицията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?