ДНСК се оправдава с надзора и главния архитект за "Златен век"

ДНСК се оправдава с надзора и главния архитект за "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол пусна пространно обяснение защо и как е спряла изграждането на небостъргача "Златен век" на компанията "Артекс". От него става ясно, че органът не вижда основание да спира строежа на сградата заради изтекло разрешение за строеж, както настояха преди около седмица протестиращите срещу проекта граждани от инициативния комитет "Лозенец".

От обяснението излиза, че строителният контрол на обекта е трябвало да уведоми ДНСК в случай на невалидни строителни книжа, но подобна констатация няма. Надзорът, който се наема от "Артекс", е поверен на фирма, за която от ДНСК обявиха преди месеци, че в някакъв период от изграждането на "Златен век" е била собственост на арх. Весела Мирянова, която освен това е и проектант и възложител на обекта.

Прекратяването на действието на разрешението за строеж пък трябвало да се направи от главния архитект на София Здравко Здравков, излиза от обясненията на ДНСК.

Изграждането на "Златен век" е спряно от няколко месеца със заповед на ДНСК и след натиск от страна на премиера Бойко Борисов. Основанието беше несъответствия между изграденото и одобрените проекти. Заповедта за спирането на строежа беше обжалвана от "Артекс", а на първа инстанция предстои решение по делото. Сега от ДНСК отново припомнят, че спирането на строежа е до отстраняване на нередностите, довели до замразяването му.

Защита

Заради защитата на строителния контрол по казуса, която според инициативния комитет е възмутителна, гражданите поискаха ДНСК да спре "Златен век" заради невалидно разрешение за строеж. Споровете за това изтекъл ли е срокът на документа или не възникнаха заради поправка в Закона за устройство на територията, която удължава валидността на документите за обекти като "Златен век". Първоначално властите твърдяха, че тази поправка се прилага за заварени случаи, а след избухването на "Апартаментгейт" промениха мнението си изцяло.

В обясненията на строителния контрол отново подробно се обяснява кога е издаден документът за строежа срещу хотел "Маринела", кога е презаверено разрешението за строеж, кога проектът от офис сграда е бил променен на здание с ателиета. Припомня се, че настоящият архитект на София Здравков е издал "4 броя заповеди" за допълване на разрешението за строеж от 2007 г. Две от тях са издадени през 2018 г. при положение, че сега Здравков твърди, че разрешението е действало до октомври 2017 г.

"Издавайки заповеди за допълване на разрешение за строеж одобряващият орган - главният архитект на Столична община, е приел, че разрешение за строеж не е загубило действие по право и е било валидно към момента на издаване на заповедите, включително и тези 2 заповеди от 2018г.", пише в обясненията на ДНСК. Преди време Здравков обясни, че тези заповеди са издадени в 1-годишния срок след изтичането на валидността на разрешителното, в който може да се поиска неговата презаверка. Това обаче така и не е направено.

В обяснението на ДНСК се казва още, че когато в края на 2016 г. "Артекс" поискали презаверка на разрешението за строеж, главният архитект трябвало или да откаже, или да разреши това. Здравков публично заяви, че подготвял отказ, но от строителната компания поискали процедурата да бъде прекратена, тъй като смятали да се възползват от законовите поправки, приети по предложение на ГЕРБ. Според ДНСК обаче нямало правна възможност за прекратяване на процедурата, а само за отказ или одобрение на искането за презаверка на разрешителното.

Разминаване

От ДНСК се оправдават, че не могат да спрат строежа на "Златен век" заради невалидни строителни книжа, тъй като това трябвало да бъде констатирано от строителния контрол. В случая това е фирмата "Стройконтрол инженеринг", за която преди време строителният контрол обяви, че в нарушение на правилата е била собственост на арх. Весела Мирянова, която е съсобственичка на "Артекс".

В същото време в становището на ДНСК се посочва, че само тя може "да констатира незаконни строежи от втора категория (какъвто е "Златен век" - б.а.) и строежи с нарушения от втора категория, както и да ги спира".

Споделяне

Още по темата

Още от България