ДНСК се закани да премахне незаконен лифт в Пампорово

Строежът на лифта "Двата моста" до връх Снежанка в Пампорово е незаконен и предстои да започне процедура по премахването му. Това е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по сигнал на сдружението "Синята планета", съобщиха от неправителствената организация в сряда.

Ведомството е констатирало, че лифтът е построен без разрешение за строеж и одобрени инвестиционни книжа от главния инженер на Смолян от дружеството, стопанисващо инфраструктурата на курорта – "Пампорово" АД, зад което стои Цветелина Бориславова – бивша приятелка на Бойко Борисов.

Констативният акт на ДНСК вече е връчен на компанията нарушител. В момента тече срокът за възражения по него. След представянето им ще се продължи със следващите процедури по издаване на заповеди за спирането на незаконния строеж и премахването му.

Незаконният лифт, който е с дължина 1340 метра и капацитет от 680 души е установен след проверка на място на ДНСК заедно с експерти от Министерството на земеделието заради сигнали и за неправомерно изсичане на гори. Започнала е и пълна проверка на горите в родопския курорт.

Строителството на лифта е довело до изсичането на около 10 декара немаркирани борови масиви, твърдят от сдружението "Синята планета".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?