ДНСК ще направи нова проверка на преместваемите обекти в Слънчев бряг

Възложената по-рано от прокуратурата не открила нарушения в курорта

ДНСК ще направи нова проверка на преместваемите обекти в Слънчев бряг

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще направи нова проверка на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в Слънчев бряг. Това е разпоредил министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от ведомството му.

Съобщението на МРРБ за новата проверка на Слънчев бряг идва ден след като вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че държавата трябва да премахне 11 незаконни обекта на Слънчев бряг и сезира за това прокуратурата.

Експертите от ДНСК ще проверяват дали отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения на 1 юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов списък с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни.

Регионалният министър посочи, че преместваемите обекти са от компетентността на местната власт. Те са поставени по съгласувана от Министерството на туризма схема и според разпоредбите на наредба на община Несебър.

ДНСК е участвала на добра воля в предишната проверка, каза Нанков. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или части от тях са от по-висока категория, каквито съмнения има. Ако се установи, че има такива, тогава ДНСК ще бъде компетентна да вземе отношение, заяви регионалният министър.

В момента ДНСК не е компетентна да премахва преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредбата на община Несебър, коментира още Николай Нанков. Не излизаме от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма да ги превишим, допълни той.

Група депутати внесоха промени в закона, които предвиждат на ДНСК да бъдат дадени правомощия да контролира и премахва незаконно поставени преместваеми обекти, напомни той. Даваме становища във връзка с плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, но към момента нямаме разписана такава, каза още Нанков.

В началото на март Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е започнала проверка за частни имоти в рамките на плажната ивица на курорта Слънчев бряг. Повод за проверката бяха изказвания в медиите на министъра на туризма Николина Ангелкова, че институциите са безсилни пред павилионите в курорта, защото са разположени върху частни терени на плажа.

Тази проверка е приключила без да са установени нарушения, каза ръководителят на ВАП Ася Петрова пред Mediapool.

Тя обясни, че ВАП е възложила на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да провери дали има нарушения, защото МРРБ е отговорно за държавната собственост.

За централния плаж на Слънчев бряг не са били констатирани нарушения. За северния плаж е била отстранена явна фактическа грешка. За южния плаж са били извадени територии, заради влезли в сила съдебни решения. Това е установила направената от МРРБ проверка, се казва в отговора на ведомството изпратен до ВАП на 11 април, каза Ася Петрова, ръководител на ВАП, пред Mediapool.

В него е било посочено още, че джобовете не са част от морските плажове, но не става ясно какво точно се има предвид под това определение.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?