Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДНСК ще прави проверки за качеството на влаганите материали в строежите

Строителният надзор остава без право да сключва договори за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица

0 коментара
ДНСК ще прави проверки за качеството на влаганите материали в строежите

Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен надзор на строеж, изпълняван от същия строител. Това предвиждат промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.

Целта на измененията е да се оптимизира контролът, който осъществява Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) върху инвестиционния строителен процес и участниците в него.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на ЗУТ предвижда още възможността органите на ДНСК да извършват служебна проверка на комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.

С предложените промени се завишават и изискванията към лицата, които кандидатстват за получаване на удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор.

Относно условията и реда за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на консултантите се предвижда управителят на фирмата, която кандидатства за издаване на удостоверение, да е техническо правоспособно лице по смисъла на ЗУТ.

Предложено е членовете на органите на компанията или едноличният търговец, както и наетите от тях физически лица да са специалисти със завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър", да притежават техническа правоспособност, да имат най-малко 7 години стаж по специалността и същите да не са допуснали или извършили повече от две нарушения по закона и нормативните актове по прилагането му през последните три години.

С цел по-ефективен контрол върху дейността на консултантите и лицата, упражняващи строителен надзор, се предвижда промяна в броя и в срока на влезлите в сила наказателни постановления, въз основа на които се пристъпва към предсрочно прекратяване на действието на издадено удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор.

Предвижда се действието на удостоверението да се прекратява преди изтичането на срока, за който е издадено при влезли в сила две наказателни постановления, като бъде обхванат по-голям период от време на недопускане и неизвършване на нарушения от три години. Сега се допускат три наказателни постановления за срок от две години.

Предвижда се на такава да подлежат и проектантите, лицата, упражняващи технически надзор по част "Конструктивна" и консултантите – физически или юридически лица, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в отговор на въпрос.

В законопроекта е залегнало и разширяване кръга на участниците в строителството, носещи административно-наказателна отговорност за нарушения на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане. Предвижда се санкции да могат да се налагат и на проектантите, лицата, упражняващи технически надзор по част "Конструктивна" и консултантите – физически или юридически лица, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по регионална политика.

Обособява се отделен състав за налагане на имуществени санкции на фирми и едноличните търговци, съответно глоби на физическите лица, с цел повишаване ефективността на упражняваната дейност.

С промени в Устройствения правилник на ДНСК се засилва административният контрол от страна на нейните органи. Новосъздаденият отдел "Строително-продуктов контрол" ще прави проверки за качеството на влаганите материали в строежите.

По заповед на началника на ДНСК ще се извършват проверки на място на строежите от I, II и III категория, като се проверява и осъществен ли е контрол на влаганите строителни продукти съгласно изискванията на ЗУТ. Те са с цел завишаване контрола върху дейността на лицата, упражняващи строителен надзор. Ще се извършват от регионалните дирекции за национален строителен контрол, като началниците им ще представят доклади за резултатите от тях на всеки три месеца, каза Аврамова.

Подготвят се промени и на Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Те предвиждат увеличаване на минималните гаранционни срокове, което ще доведе до по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и надзорните лица, каза Аврамова.

В ход е и инициатива за партньорство между ДНСК и "Научноизследователски строителен институт" ЕООД при МРРБ. Ще се извършват съвместни проверки и контролни изпитвания в лабораторията на института на проби от влаганите строителни продукти, както и от местата за техния добив и производство.

С безвъзмездна финансова помощ от оперативна програма "Региони в растеж" на обща стойност над 418.6 млн. лв. се финансират 29 договора за рехабилитация на 505 км републикански пътища. От тях 272 км са второкласни, а останалите са третокласни, информира регионалният министър.

От финансираните проекти 10 с обща дължина 189 км са в строителство. 13 обекта с обща дължина над 216 км са завършени и въведени в експлоатация. По други три с обща дължина 40 км са завършени строително-монтажните работи и предстои издаване на разрешение за ползване. Предстои да започне рехабилитация на още 3 проекта с обща дължина над 60 км.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.