Заради трагедията в Латвия

ДНСК ще провери всички молове и търговски вериги

Проверката трябва да приключи до седмица

ДНСК ще провери всички молове и търговски вериги

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК)ще провери състоянието на всички молове и търговски вериги в страната. Целта е да бъде сведен до минимум  рискът от възникване на инцидент, подобен на този в латвийската столица. Проверката трябва да приключи до седмица. Това съобщи пресслужбата на правителството.

Проверката е по инициатива на премиера Пламен Орешарски, а поводът е инцидентът в търговския център в Рига, при който загинаха 54 души, а премиерът на Латвия подаде оставка заради това.

ДНСК има за задача да извърши обследване на всички големи търговски центрове в страната – молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора.

Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Той обясни, че проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората.

"Използваме случая освен конструкциите, да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита", посочи Данов.

В София има седем големи мола и десетки магазини на големи вериги. В страната моловете са десетина във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес