ДНСК спира строителството на "Алея Първа"

Районната дирекция за строителен контрол във Варна ще спре строителство по "Алея Първа" и ще образува наказателно производство срещу главния архитект на града Петър Йорданов, съобщиха от ДНСК в сряда. Според държавния строителен надзор, който е подчинен на регионалното министерство, община Варна е издала петте разрешителни за строеж в непосредствена близост до плажа, нарушавайки законовите процедури.

Строителният контрол счита разрешителните за незаконни, защото са издадени без да има предварително одобрени инвестиционни проекти за сградите. РДНСК отчита и липсата на разрешения за строеж за укрепване и отводняване на територията, върху която ще се строи.

"Липсата на предхождащи одобрени проекти и разрешения за строеж за укрепване и отводняване са в нарушение на заповедта на министъра на регионалното развитие и благоустройството от 1997 г.", се казва в съобщението на строителния контрол.

Заповедта от 1997 г. налага пълна забрана за строителни работи върху територията, която "Холдинг Варна" смята да застрои с хотели, конгресен център и лечебна база. ДНСК счита, че първо районът трябва да бъде трайно укрепен, да се извърши оценка на укрепителните работи и едва след това община Варна може да издава строителни разрешителни.

"Съгласно правомощията дадени на ДНСК по тази заповед за налагане на строителна забрана в райони със свлачищни процеси, дирекцията следва да спре със заповед изпълнението на строително-монтажни дейности, както и да наложи административно наказание на длъжностното лице (главният архитект на Варна - бел.ред.) нарушило разпоредбите", се казва в съобщението на институцията.

Действията на ДНСК последваха публикация на Mediapool, от която регионалното министерство разбра за издадените разрешителни за строеж в района на втора и трета буна на варненския плаж.

Първоначално министър Росен Плевнелиев се закани към отговорните длъжностни лица, че ще си понесат отговорността за издадените разрешителни в условия на все още действаща забрана за строителство. Ден след това той започна да дава сигнали за отстъпление като заяви, че варненци заедно със своите общински власти сами трябва да си решат за реализицията на проекта.

Кметът на града Кирил Йорданов от своя страна обясни, че МРРБ вече е издало разрешително за реализацията на проекта при условие, че свлачището бъде укрепено. Министерството отрече това тълкуване на писмото на Плевнелиев до "Холдинг – Варна". В него се казва, че може да започнат "укрепителни и строителни работи" в района, но при спазване на действащата забрана за строителство.

Компанията, която е част от групировката ТИМ, коментира в отворено писмо, че смята да започне укрепването на брега на 1 октомври, а след това да построи и сградите, за които има разрешителни от община Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?