След сигнал на “Биволъ”

ДНСК спря незаконния строеж в резервата “Ропотамо”

Съдружници на Таки строели незаконно ресторант

ДНСК спря незаконен строеж в резервата “Ропотамо”, след като сайтът “Биволъ” сигнализира за случая.

Без никакви разрешителни книжа съдружници на издирвания за наркотрафик Христофор Аманатидис – Таки вдигали ресторант и изливали бетон. Съгласно закона всякакво строителство в националния резерват е забранено.

След сигнали за строеж в резервата "Ропотамо" вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева е наредила спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас.

Проверката е установила изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата, което е било в режим на търпимост. Документите от проверката са изпратени в община Приморско, която трябва да предприеме спешни мерки за спиране на строителството, се казва в съобщението на регионалното министерство. В него се казва още, че констативните актове от служителите на общинската администрация, които налагат спирането на строежа и премахването на незаконното строителство ще са готови във вторник.

Фирмата, която строи незаконния обект, е “Венис Марина” с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Аманатидис – Таки, твърди “Биволъ”.

От октомври 2012 г. "Венис Марина" има договор с МОСВ да осъществява туристическа дейност - разходки с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, който стана известен с разрешението за застрояване на Дюнигейт. В него няма и дума за съгласуване на някакво строителство. Освен това договорът дава екслузивност за тази услуга на фирмата и дори я задължава да гони всички други лодки от реката.

“Венис Марина” е избрана от Бойчо Георгиев след съмнително обявен конкурс, чиито условия не са били достъпни от интернет сайта на инспектората, пише “Биволъ”. Според официални данни, подадени пред Административния съд, данните за конкурса за дейности в резервата на река Ропотамо са били "умело скрити в интернет". Това е станало, според сайта, като е бил "бъгнат  сайтът на РИОСВ - Бургас и е изместен от 15 на 16 сървър в “Хост БГ".

Поради тази “маневра” сайтът не е бил достъпен от Бургаска област, а единствено оттам са могли да бъдат изтеглени документите за участие. По този начин конкурсът е бил предварително предопределен за потенциалния печеливш.

Леенето на бетона на брега на река Ропотамо започнало миналата седмица, когато дошли строителни бригади. Работниците са изкопали 18 дупки с размери метър на метър и дълбочина около 1.80 м. Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е също канал, дълъг около 30 м и дълбок половин метър. Заедно с него е направена яма с размер два на пет метра и дълбочина от два метра, която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма.

Според специалисти строящата се постройка ще бъде около 400 кв. м, а старото законно дървено бистро беше 161 кв.м. Започната е и нова постройка в близост до пристана за лодки, която е около 30 кв. м.

От Министерството на околната среда и водите нямат официална позиция по случая до момента.

Споделяне

Още от България