ДНСК спря строежа на свързвания с Божков жилищен комплекс в София

След като унищожиха хазартния бизнес на Васил Божков и иззеха античната му колекция, властите стигнаха и до жилищния комплекс, който се строи в София от фирма, свързана с обвиняемия бизнесмен.

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) съобщи в сряда, че спира строителството на комплекса "Нове Хоумс", който се изгражда от началото на 2019 г. срещу пазара "Красно село".

Разрешението за строеж е издадено на 21 декември 2018 г. от главния архитект на София Здравко Здравков.

Неофициално се твърди, че жилищният комплекс е финансиран от Васил Божков, който сега е в Дубай. Официално като крайни собственици са посочени Мария Димитрова и Филип Марков.

ДНСК съобщи, че причината за спирането на строежа е открито неизпълнено нормативно изискване по архитектурната част на проекта. Става въпрос, че "жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях", определено в Наредба 7 от 2003 г., е посочва ДНСК.

Строителният контрол е открил нарушението след възложена му спешна проверка от страна на Върховната административна прокуратура в началото на юни.

Строителството е в ход от 2019 г.

Затвореният комплекс с 556 апартамента и 10 търговски обекта се изгражда върху терен от 27.6 декара на някогашният завод на "Балканкар" на бул. "Цар Борис III" 126. Той се намира до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до новата станция на метрото.

Жилищата и магазините са разположени в 14 отделни сгради с обща разгърната застроена надземна площ от над 58 000 кв.м, най-високата от които е на 16 етажа.

По проект между тях трябва да има "обширни паркови пространства, озеленяване, алейна мрежа и детски площадки с площ над 20 000 кв. метра без достъп за автомобили", според представянето на проекта на страницата му в интернет.

В подземния паркинг на две нива с достъп от всички жилищни входове се разполагат 38 подземни гаражи, 699 паркоместа, складове, както и 642 места за велосипеди.

Продажбата на зелено на жилища в комплекса започна още преди да бъде издадено строителното разрешение на цена от 750 евро/кв.м.

В момента обявените цени на апартаменти варират от 950 евро до 1700 евро с включен ДДС за квадратен метър в зависимост от конкретната сграда, етаж и други особености на жилището. Предлагат се и четири варианта за плащане в зависимост от аванса, който дават бъдещите собственици. Няма информация колко души до момента са купили жилища, но според брокери има покупки.

С днешна дата комплексът "Нове Хоумс" е вдигнат на груб строеж, а плановете на инвеститора бяха първите новодомци да се нанесат през октомври 2022 г., съгласно подписаните договори с купувачи в него.

Сега след спирането на строежа не е ясно какво ще се случи.

Към момента няма официална позиция от страна на "Нове Хоумс".

Откритите нарушения

Въпреки че комплексът се строи вече повече от година и видимо напредва с добри темпове, едва сега ДНСК открива на нарушения и то след сезиране от страна на Върховната административна прокуратура.

В хода на проверката ДНСК установила, че "не са изпълнени специалните изискванията на приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част "Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията".

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, се казва още в съобщението.


Снимките са от Фейсбук страницата на "Нове Хоумс"

Съставен е и констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда н ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. "Славия" София. Предстои издаване и на мотивирана заповед, се казва още в съобщението на ДНСК.

Актът е връчен на 14 юли 2020 г., за което Върховната административна прокуратура е уведомена от ДНСК.

Съобщението за спирането на строителството идва ден, след като прокуратурата разпространи записи, за които твърди, че са на Васил Божков с журналисти и политици. Според тях Васил Божков финансира протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес