ДНСК уверява, че край Алепу засега само се укрепва брегът

Строежът на курортния комплекс ще започне след проверка на геозащитното съоръжение

Строежът на курортен комплекс край Алепу, който ще е върху брегово укрепление

В района на плаж "Алепу“ се извършват само дейности по брегоукрепване, а строежът на трите сгради от проекта за изграждане на курортен комплекс на крайбрежната ивица ще може да продължи след като се провери дали строящото се в момента геозащитно съоръжение може да изпълнява функциите си. Това съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) във вторник след извършена проверка на място заради публикации, че строежът край Алепу е възобновен.

От ДНСК допълниха, че е установено, че се работи само по брегоукрепването, за което има издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Созопол и представлява първи етап от инвестиционния проект.

Изпълнението на втория етап от проекта, който включва три сгради, отразени в издаденото разрешение за строеж, е спряно, допълват от дирекцията.

Строежът край Алепу бе спрян временно https://www.mediapool.bg/dnsk-spira-vremenno-stroezhite-na-alepu-i-arapya-news289052.html в края на януари, заедно със спорно застрояване край плажа "Арапя". 

Тогава щефът на ДНСК Иван Несторов обяви, че двата обекта не са незаконни, но да допуснали нарушения, които трябва да отстранят. От инвеститора в курортното селище край "Алепу" бе поискана преработка на разрешителното за строеж, което да раздели изпълнението на обекта на две части. Укрепването на свлачището трябвало да се изпълни първо, да се приеме обекта и чак тогава да се строят сградите.

Сега става ясно, че инвеститорът "Главболгарстрой" си е оправил строителните книжа и продължава с първия етап от реализацията на курортния комплекс з брегоукрепването.

При проекта за изграждане на вилно селище край къмпинг "Арапя" бе установено, че довеждащият път до строежа няма издадено строително разрешително, макар да има проектна документация в общината за него. Също така не били проведени отчуждителните процедури на попадащите в трасето терени и техните собственици не били овъзмездени. Липсвал и план за обезпечаване на обекта с ток и вода, както и за канализацията, имало и пропуски по обезопасяване на строителната площадка. В първия план на инвеститора до РИОСВ било посочено, че в с селището ще се строи една сграда, а после станали 23.

От ДНСК казаха за Mediapool, че с писмо на началника на бургаската им дирекция са дадени предписания на кмета на община Царево до 15 февруари да представи данни какво е предприела местната администрация по случая. До отстраняването на констатираните нередности забраната за строителните дейности е валидна, допълниха от ДНСК. От там коментираха още, че не може със задна дата да се издава разрешение за строеж за пътя, както и разрешителни за изсичане на дървета. Не би следвало и да се извършва ново строителство, без да са проведени отчуждителни процедури, смятат от дирекцията.

В случая с Апаря следва кметът, главният архитект и лицето, упражняващо контрол по проектирането, да предприемат действия за осигуряване на достъп до имота, включително по тяхна преценка при необходимост може да се наложи допълване и преработване на инвестиционните проекти, посочват от строителния контрол. Какво е предприето по казуса обаче засега не е известно.

Споделяне

Още по темата

Още от България