ДНСП отчете качествени дознания, 5519 са осъдени по бързата процедура

Качествено водените дознания и бързи полицейски производства са нараснали през изминалата година, отчете днес Дирекцията на Национална служба "Полиция" (ДНСП). Обратно на критиките на прокурори и следователи, от полицията обявяват, че работата им се е подобрила.

В сравнение с 2002 г. новообразуваните полицейски производства са нараснали с 6 628 по криминална и с 1 585 - по линия на икономическа полиция. Нараснали са внесените в прокуратурата преписки с мнение за повдигане на обвинение - общо 39 556 по криминална и икономическа линии при 34 303 за м.г..

В прокуратурата с мнение за повдигане на обвинение са внесени общо 11 303 преписки - увеличението спрямо 2002 г. е почти два пъти, отбелязват от МВР.

По бързата процедура са осъдени 5 519 души, което е с 2 586 повече от миналата година, обяви директорът на националната полиция ген. Илия Илиев.

Според оценката на НС "Полиция", която в края на миналата година бе подложена на остри критики, сменен бе директорът ѝ, а министърът започна драстични съкращения, "плавно намалява броят на извършените престъпления - общо с 5, 3 на сто в сравнение с 2002 г.; увеличава се разкриваемостта - с 6, 6 на сто и т.н"

През годината са разследвани 131 355 криминални престъпления, от които са разкрити 75 598.

Уличените като извършители лица са 64 789, което е с 5 274 повече в сравнение с 2002 г.

Служители на ДНСП са разследвали 2 011 престъпления, свързани с дрога, от които 1 970 за производство, съхранение и разпространение на наркотични вещества.

През 2003 г. Икономическа полиция е разкрила общо 14 499 икономически престъпления, нанесените щети от които възлизат на 854 098 хиляди лева.

Устойчива тенденция на нарастване се наблюдава при престъпленията против кредиторите, против паричната и кредитна система, финансовата система, митническия режим. През годината са били разкрити 3 967 документни престъпления за 31 947 хил. лв., като не се отчитат съществени изменения в ръста спрямо 2002 г.

В същото време се наблюдава намаляване на разкритите престъпления по служба /с 36, 6 на сто в сравнение с 2002 г./, престъпленията против интелектуалната собственост /с 19, 5/, присвояванията /с 12, 3 на сто/. 9 787 лица са уличени като извършители, като спрямо 2002 г. установените извършители са с 612 повече.

Охранителна полиция приоритетно е работила върху контрола над огнестрелните оръжия, боеприпасите и взривните материали, твърдят от ДНСП.

Иззети са 1 261 броя незаконно притежавани огнестрелни оръжия, с 279 повече в сравнение с 2002 г. На 277 лица е отказано разрешително за носене на огнестрелно оръжие поради недоказана необходимост.

По-голямата част от тази "приоритетна" работа бе свършена по време на миналогодишната ноемврийска акция, проведена след скандала в дискотека "Ескейп", където босове на групировки се гърмяха в присъствието на 2000 посетители. Тогава се стигна до дебат в парламента за борбата с престъпността. Изкупителна жертва при исканите оставки на политическото ръководство на МВР - на министъра и неговия екип, тогава стана директорът на НС "Полиция" ген. Васил Василев.

Има основание да се даде добра оценка на работата на ДНСП през изминалата година, посочи в изказването си вицепремиерът Пламен Панайотов, цитиран от МВР. По думите му са "впечатляващи" данните, които очертават тенденцията за намаляване на криминалните престъпления и от друга страна на увеличаване на разкриваемостта.

ДНСП продължава да е в дълг на българските граждани, въпреки високата оценката за осигуряване на обществения ред, посочил силовият вицепремиер Панайотов. Той е подчертал, че не е достатъчна дейността на полицията за предотвратяване на престъпленията и има слабости в агентурната работа.

От името на "политическото ръководство на държавата" Панайотов е изразил подкрепа за стратегията "Полицията в близост до обществото".

Вицепремиерът е посочил, че през следващите месеци и години, МВР и неговите служби се изправят пред големи предизвикателства, свързани с предстоящото ни членство в НАТО, с изискванията и ангажименти към системата за сигурност, в това число и МВР.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?