До 1 година американските войски ще се преместят от Германия

Върховният главнокомандващ на НАТО изложи своето виждане за радикално пренареждане на разположението на американските сили в Европа, което би намалило американското присъствие в Германия в полза на по-малки и евтини за поддържане бази в Източна Европа.

Генерал Джеймс Джоунс каза, че плановете, които са все още в зародиш, ще преместят тежестта на американските сили от Западна Европа към източни страни като Полша, България, Румъния, които са по-близо до съвременните конфликти в епохата след Студената война.

С разширяването на НАТО на изток, смятам за напълно логично да увеличим контактите с тези страни, заяви ген. Джоунс на брифинг в главното европейско командване на САЩ в Щутгард. "Ще търсим начини за по-голяма гъвкавост и подвижност", изтъкна той.

Ген. Джоунс каза, че ще посети бъдещите страни-членки на НАТО от Източна Европа тази пролет и ще ги информира за предложенията. Първите стъпки към реализацията им може да се очаква след година.

Ген. Джоунс, който стана върховен главнокомандващ на НАТО и на американските въоръжени сили в Европа през януари, описа процеса като част от голямата трансформация на военните способности на Алианса.

Този процес обаче се свързва с настоящите спорове между Германия и САЩ. Този конфликт, каза Джаунс, може да тласне дебата за преместването на войските в непредсказуема посока.

В този смисъл той подчерта, че избирането на точния момент е много важно. Ген. Джоунс е представил своите виждания пред членовете на американския Конгрес миналия месец и предвижда да представи повече подробности пред Сената този месец.

Някои законодатели в САЩ поискаха Пентагона да изтегли своите войски от Германия като начин за наказание на германския канцлер Герхард Шрьодер, заради отказа му да подкрепи желанието на Америка за война срещу Ирак. Ген. Джоунс подчерта, че неговите планове нямат нищо общо с настоящото напрежение в трансатлантическите отношения.

"Не мога да нареждам на хората какво да мислят", каза той и допълни: "Но ще направя всичко възможно да ги разубедя".

Ген. Джоунс каза, че е обсъдил плановете с висши германски военни, но все още не ги е представил като формално предложение. Той уточни, че не е забелязал германците да са травмирани от чутото.

Независимо от това слуховете за закриването на базите в Германия са водещи за медиите в страната. Ди Велт пише, че съкращенията ще се отразят сериозно на университетския град Хайделберг, където е Европейският щаб на армията и щабът на Европейското командване на сухопътните войски на САЩ.

В Германия са разположени 78 хиляди американски войски, много от тях със семействата си. В Хайделберг и други градове като Кайзерслаутерн, който е близо до въздушната база Рамщайн, те са важна част от местната икономика.

Ген. Джоунс определи Рамщайн като база с голяма стойност, която ще продължи да съществува независимо от преместването на останалите бази. Той отказа да коментира Хайделберг с думите: "Все още няма списък на базите, които могат да бъдат закрити или редуцирани, нито къде може да отидем".

Насърчаването на спекулациите в Източна Европа за новите бази може да се окаже напразно. Миналата седмица българският министър на отбраната заяви при завръщането си от посещение във Вашингтон, че САЩ могат да разположат 4 или 5 бази в страната като отплата за подкрепата на България към президента Буш.

Ген. Джоунс заяви, че не е обсъждал въпроса за базите с българите или с официални представители от Полша, Унгария или Румъния. Планът все още не е представен официално на американския военен министър Доналд Ръмсфелд, макар че той генерално подкрепя идеята, според висши представители на Пентагона.

Бившият командващ на морските сили ген. Джоунс приветства идеята за "компактни бази, разпръснати навсякъде по света, откъдето войниците ще могат да бъдат прехвърляни на горещи конфликтни точки.

*Публикуваме със съкращения статията от Ню Йорк Таймс "Генерал Джоунс разказа плановете за намаляване на американските военнослужещи в Германия"

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?