До 1 млн. мигранти били готови да тръгнат от Либия към Италия

До 1 млн. мигранти били готови да тръгнат от Либия към Италия

До един милион души могат да тръгнат от Либия към Италия през Средиземно море в най-новата миграционна вълна към Европа, предрече днес военен съветник, работещ за ООН и цитиран от ДПА.

Миналата година повечето мигранти към Европа използваха т.нар. Балкански път от Турция към Германия, но след затварянето на границите там морският път Либия-Италия може отново да се стане главен миграционен вход към Европа, отбелязва агенцията.

"В Либия има милион потенциални мигранти", каза пред комисия на италианския парламент генерал Паоло Сера, военен съветник на пратеника на ООН за Либия Мартин Коблер.

Подобни опасения изрази и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург.

"Имам предвид централният Средиземноморски път. Броят на потенциалните мигранти в Либия е тревожен. Това означава, че трябва да бъдем готови да покажем солидарност с Малта и Италия, ако те поискат това", каза Туск.

Според генерал Сера ако на поразената от конфликти Либия бъде оказана помощ да възстанови икономиката си, това може да намали риска от масово напускане на страната. Според него добивът на петрол там е спаднал от 1,8 млн. барела дневно до едва 300 000.

"Някога хората, идващи от други африкански страни, можеха да спрат в Либия, където си намираха работа. Сега е налице огромна хуманитарна криза и е трудно да се контролират човешките потоци от африканските страни южно от Сахара", подчерта генералът.

Той засегна и темата за подкрепяното от ООН правителство на националното единство в Либия, което все още не може да положи клетва. "Без действащо правителство е невъзможно да се осигури спазването на законността и човешките права, както и да се контролират границите", посочи Паоло Сера.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа