До 1 юни в сметката за вода ще влизат само 25% от загубите

До 1 юни 2005 г. ВиК-дружествата ще могат да начисляват в сметките на абонатите си само до 25 на сто от загубите по преноса на питейната течност. Това реши парламентът в четвъртък, като гласува със 117 гласа "за", 47 "против" и 6 "въздържали се" поправките в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги.

Така Народното събрание приложи на практика мотивите на президента, който върна закона заради калкулирането на пълните загуби на ВиК-та в сметките на потребителите, докато се въведе методиката за определяне на течовете и кражбите за всяко ВиК и регулирането на цените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

С въвеждането на конкретния срок за действие на 25-процентните загуби - от 1 юни 2004 г. до 1 юни 2005 г., обаче се заформя нов казус с цените на водите, коментира за Mediapool Георги Божинов, заместник-председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Той е породен от това, че до 1 юни 2004 г. действаше отлагателния период за 25-процентните загуби и се начисляваше пълния им размер. После, до средата на септември се получи правен вакуум, в който дружествата трябваше да спазват ограничението за загубите, но след това пък парламентът отново удължи със стара дата срока за калкулиране на всички течове. Президентът Георги Първанов наложи вето, което обаче и досега не е разгледано от депутатите.

В момента никой не знае ВиК-дружествата колко загуби са калкулирали в цената на водата си за предходния период от време, каза Божинов. По думите му сега всяко от тях би трябвало да докаже на потребителите си, че са плащали само 25 % от загубите. Ако обаче са начислявали всички свои течове, те ще трябва да връщат суми на коректните си платци или да покриват с тях бъдещите им сметки, допълни депутатът. Според него в момента всеки може да съди водното дружество, което го обслужва, заради некоректните сметки.

По време на дискусията в пленарната зала Евдокия Манева от ОДС, която е и бивш министър на околната среда и водите, заяви, че през юни ще се изпадне в правен вакуум. Според нея дори и тогава да е готова методологията за изчисление на загубите на всяко едно ВиК, които ще се вкарват в новите цени на водата, това не означава, че те ще бъдат определени.

Нужна е поне година, за да стане ясно каква част от загубите си трябва да намалява ВиК-о през периода на бизнес плана си, каза Манева. Тя предложи да се премахне конкретния срок и границата от 25 на сто да важи до момента, в който бъдат определени цените на водните дружества от регулатора.

Колегата ѝ от БСП Божинов каза, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството уверили, че имат готовност с методологията за загубите и до 1 юни ще има нови цени на водата.

Според него обаче Законът за регулиране на ВиК-сектора няма да реши основните проблеми на водните дружества, защото докато не се установи собствеността им, остава проблемът с управлението им. Кой стопанисва водоснабдителните фирми трябва да определи отделен закон, чийто проект е подготвен от строителното министерство. Той обаче не струва, каза Божинов. По думите му документът бил върнат от екокомисията на парламента за доработка на регионалното министерство и на ековедомството.

Отделно в парламента на първо четене в комисията за околна среда влезе и проектозакон за управление на водите, който трябва да е водещ концептуално, тъй като разглежда водите като ресурс и за хидроенергетиката, за напояване, за рибовъдство, за туризъм, за пиене и бутилиране.

По мнение на депутатите обаче надали на сегашния парламент ще му стигне времето да приеме двата проектозакона - за собствеността на ВиК-ата и за управлението на водите.

Споделяне

Още от Бизнес