До 10 дни Богоев ще подпише новата наредба за скъпите и животоспасяващи лекарства

10 нови медикамента за онкологични заболявания ще бъдат включени в актуализирания вариант на наредбата за скъпоструващите лекарства, която здравният министър Славчо Богоев ще подпише до десет дни. Там присъстват и текстове за подобряване на контрола върху разпределението на тези медикаменти, съобщи в четвъртък зам.министърът на здравеопазването Олег Хинков, след среща с представители на асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Половин милиард долара са нужни за закупуване на апаратура за лъчелечение на онкологични заболявания, според изработената от здравното министерство програма.

До момента са купени два нови апарата на стойност 30 млн.долара, които са в София и Пловдив. За да отговори на европейските стандарти - един апарат на половин милион души население, до 2010 г. в България трябва да има общо 30 такива апарати.

След срещата стана ясно още, че повече от 10 асоциации на страдащи от различни заболявания ще се обединят в създаващата се федерация на пациентите, която иска да участва като партньор при преговорите по Националния рамков договор.

Здравното министерство вече е започнало работа по създаване на закон за защита правата и отговорностите на пациента.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?