До 10 дни МВР внася законовите поправки за убийствата на пътя

До 10 дни МВР внася законовите поправки за убийствата на пътя

МВР ще внесе до 10 дни в Народното събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да забранят сключването на споразумения между прокуратурата и обвинените за причиняване на смърт на пътя. Това обяви в петък пред БНТ вицепрепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той поясни, че изключението от общите правила на наказателния процес ще е в сила, ако шофьор убие пешеходец на светофар, пешеходна пътека, при управление в нетрезво състояние или ако е без книжка.

Прокуратурата опонира преди седмица на Цветанов, но заместник-главният прокурор Валери Първанов направи серия от скандални изказвания, които компрометираха тезата на държавното обвинение. Първанов обясни тогава, че прокуратурата сключва споразумение по тези дела, защото затворите са препълнени и обясни на една от майките на загиналите деца, че деца умират и при други ситуации.

Думите му бяха приети като оскърбление от родителите, които поискаха оставката на висшия прокурор. Тяхното настояване беше отклонено, но Първанов и главният прокурор Борис Велчев поднесоха извиненията си.

МВР ще поиска от Народното събрание да приеме, че обвиняемите за причиняване на смърт при пътно-транспортни произшествия трябва да бъдат ограничавани за пътуване зад граница, защото е имало случаи на избягали в чужбина, които не могат да бъдат открити и изправени пред съда.

Цветан Цветанов изрази надежда, че всички парламентарни групи ще се обединят около предложенията на МВР.

В коментар на инцидента отпреди два дни в Студентския град, при който загина студент, вицепремиерът коментира, че вина за поведението на младите хора имат и всички институции.

"Начинът, по който се решават проблемите между младите хора, цялостната агресия, която е факт и в училищата – това е ефект от всичко, което се случи през последните 20 години. Те израснаха в годините на демокрацията, формираха своите ценности от улицата, където виждаха хора с бухалки, мутри, наркотици, проститутки, това са моделите, които те са възприели", каза министърът, но добави, че няма как да се постави полицай пред всяка стая в Студентски град.

Цветанов изрази възмущението си и от поведението на медиите, които не отразявали достатъчно приемането на стратегията за интеграцията на ромите, каквато се приема за първи път. "Това е една тлееща бомба от социално естество, която може да взриви държавата след 10 или 20 години, защото 20 години беше пропуснато да се направи нещо", каза вътрешният министър.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?