До 10 дни пускат обходен път между Смолян и Мадан

Укрепването на срутището на съществуващия път ще струва 7 - 8 млн. лв.

До десетина дни ще бъде пуснат обходен път между Смолян и Мадан. Това обеща министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който в четвъртък огледа на място затрупания със скална маса главен път Смолян – Мадан край село Тикале.


Въпреки че властите забраниха преминаването през срутището дори и пеша, десетки хора нарушават забраната, за да стигнат по-бързо до работа или до училище. Сн. МРРБ

От събота жителите на близките села минават на своя отговорност през скалите, за да си спестят километри пътуване по алтернативни маршрути. Пътят е опасен, свлачищните процеси продължават и преминаването е забранено, предупреди отново регионалният министър.

Няма яснота кога отново ще бъде пуснат основният път между Смолян и Мадан. За укрепването на ската, на пътя и на склона под него ще са нужни най-малко 7 - 8 млн. лв., каза Нанков.


Сн. МРРБ

По думите му целта е да се запази инфраструктурата, електропровода, нормалното водоподаване и да се осигури преминаването на хората. Нашата основна цел е да запазим човешкия живот, здравето и сигурността на българските граждани, посочи регионалният министър. Той каза, че не може да гарантира, че утре срутището няма да се активизира отново и да застраши човешки животи.

Обходът

Обходният път, който се изгражда в момента е с дължина около 1.2 - 1.3 км между селата Влахово и Орешец. Той ще бъде с две ленти и ще струва около 500 хил. лв., посочи регионалният министър.

До неделя ще сме готови с пробиването на новия маршрут, а седмица след това ще сме готови с направата на трошено-каменна настилка и асфалтовите дейности, допълни той.

Имаме уверението на изпълнителя, който в момента пробива трасето, че до десет дни ще сме готови с новия маршрут, каза Нанков.

Свлачището

На 19 март ще бъде взето окончателно решение какъв вариант ще се избере за укрепване на свлачището, каза още министърът.

"Хората трябва да бъдат наясно, че срещу природата трудно може да се върви. Това е процес, който на база тектоника, на база климатични и хидроложки условия трудно може да бъде овладян или прогнозиран", коментира Нанков. Той посочи, че свлачището е възникнало внезапно и че подобни геодинамични процеси ще бъдат наблюдавани и в бъдеще поради климатичните условия.


Сн. МРРБ

В понеделник ще има експертно решение на база на работата на комисията, която оценява щетите и предписва бъдещите мерки по укрепване на свлачището, обяви още министърът. За осигуряването на нужните около 7 - 8 млн. лева да укрепване на участъка ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

"Тук не говорим само за 100 м, които са затрупани със скална маса, а за цялата повърхност, за силно напукани скали. Не трябва да вземаме палиативни мерки, а най-доброто решение", допълни той.

Нанков обеща, в рамките на 7-8 месеца пътят ще бъде укрепен.


Сн. МРРБ

Доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра "Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и ръководител на създадената експертна група по проблема коментира, че устойчивостта на склона трябва да се осигури с превантивни мероприятия и да се ограничи развитието на свлачищния процес. Той добави, че изградената мониторингова система показва, че няма допълнителна активизация на процеси.


Сн. МРРБ

"Категорични сме, че на този етап не трябва да се разчиства, защото в свлачищното тяло все още има активни процеси и ако тръгнем към агресивни действия, рискуваме това да окаже влияние върху пътя. Сега той е затрупан, но е здрав и нашата цел е да запазим инфраструктурата, след което да предприемем мерки и да препоръчаме на АПИ възстановяване", каза Стойнев.

Свиквайте

"Подобни явления не трябва да се възприемат като прецедент. Виждаме какви са ситуациите с дъждове, снеготопене, язовири, корита на реки", каза Николай Нанков.

По думите му само през миналата седмица има над 20 новорегистрирани активни свлачища. Трябва да помислим по-глобално по темата превенция и осигуряване на финансиране за подобни процеси, заяви регионалният министър.

Според него трябва да се създаде инструмент за намеса на държавата и общините при подобни събития, защото не винаги става въпрос само за публична инфраструктура.

Споделяне

Още по темата

Още от България