До 10 дни ще се създаде проектна компания за новия реактор на АЕЦ “Козлодуй”

В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй”, съобщи в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй, цитиран от “Фокус”.  Той каза още, че са набелязани три площадки за изграждане на новия блок.  

Междуведомствена група с участието на различни институции прави пътна карта как ще се случи проектът. Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100% собственост на АЕЦ “Козлодуй”. Впоследствие тя ще търси стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

Създавайки проектната компания още в началото ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ “Козлодуй”, така както това беше направено с НЕК. Защото при строителството на “Белене”, вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити, посочи Добрев.

Министърът припомни, че по тази причина се търси възможност за удължаване на един от най-големите кредити от 250 млн. евро с поне още една година, защото не може да бъде погасен.

Това няма да се случи със седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, затова ще има проектна компания от самото начало, която ще има първоначален капитал, необходим за всички предварителни геоложки обследвания, социално- икономически анализи, лицензиране на площадка, но без това да поставя под какъвто и да е риск финансовата стабилност на АЕЦ “Козлодуй”, заяви министърът.

Считаме, че ако проектът бъде структуриран така както трябва от самото начало инвеститорски интерес може да има, но това е действие, което следва да бъде предприето, след като се извършат предварителните дейности по изграждането на седми блок, включително и лицензиране на площадката, каза той.

По думите му вероятно в рамките на една година след извършване на предварителните дейности ще може да се определи срокът за изграждането на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес