До 10 години трябва да се построят над 45 000 жилища за ромите в България

Над 45 хил. жилища за ромите трябва да бъдат изградени през следващите 10 години, според изготвения от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) проект на Националната програма за подобряване на жилищните условия на етнически малцинства в България.

Финансирането, предвидено по програмата, е в размер на 1.2 млрд.лв. инвестиции и 17 млн.лв. подкрепящ компонент. Предвижда се парите за строителството да бъдат отпуснати от държавния и общинските бюджети, от небанкови финансови институции, ЕС и международни неправителствени организации.

Според авторите на програмата, прилагането ѝ ще подобри социалната инфраструктура и жилищните условия на населението в преобладаващо ромските 100 квартали в 88 града, където живят общо 412 500 човека в 85 900 домакинства. Предвижда се изграждането на 5 типа апартаменти за ромите с различна площ - от боксониери по 20 км.м. до по-големи, достигащи 87 кв.м.

Част от финансите ще бъдат дадени за рехабилитация на инфраструктурата в ромските квартали и за осигуряване на заеми от банки за започване на дребен бизнес.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?