Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

До 10 заплати обезщетение за чиновници, приели поканата да напуснат администрацията

0 коментара

До 10 работни заплати обезщетение ще получават държавните служители при прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие. Народното събрание продължава да приема промени в закона за държавния служител, съобщи БНР.

Според одобрените днес текстове, органът по назначаването може да предложи по своя инициатива прекратяване на трудовия договор, срещу обезщетение не по-малко от размера на 6 брутни месечни заплати и не по-голямо от 10-кратния им размер. Ако държавният служител приеме предложението, получава сумата веднага.

В случаите, когато държавен служител бъде освободен заради възстановяването на незаконно уволнен чиновник, той ще получава обезщетение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 2 месеца, записаха депутатите. Те обаче дадоха право на Министерския съвет да удължава срокът за обезщетение. Ако по време на този период освободеният си намери друга държавна служба, но с по-ниска заплата, той ще има право да получава разликата в заплащането за същия срок.

При неспазване на срока на предизвестие за уволнение на държавен служител, той трябва да получи обезщетение в размера на брутната заплата за този период.

По време на дискусията от опозицията безрезултатно възразиха, че така държавните служители получават незаслужено много привилегии, които ощетяват всички останали данъкоплатци, тъй като тези привилегии се финансират от държавния бюджет.

Законът предвижда да може без предизвестие да се прекратява договорът на чиновници, получили най-ниската обща оценка при атестирането.

Бременни, майки на деца до 3-годишна възраст и съпруги на лица, които отбиват редовната си военна служба, няма да бъдат уволнявани, освен ако самата държавна администрация не бъде закрита.

Парламентът гласува към всяка администрация да бъде създаден дисциплинарен съвет в състав от 3 до 7 членове, които са държавни служители, като най-малко един от тях трябва да бъде юрист по образование.

Удължава се и срокът от извършването на нарушение от чиновник до налагането на наказание за него. Досега той бе не по-късно от 6 месеца от извършването и в рамките на 1 месец от откриването му. С новия текст дисциплинарно наказание ще се налага до година от извършването му и в рамките на 2 месеца от откриването.

Органът по назначаването може да отстранява временно от работа държавни служители, като през този период те няма да получават заплата.

При смърт на държавен служител съответната администрация ще поема обичайните разноски по погребението му и ще изплаща обезщетение в размер на толкова брутни работни заплати, колкото прослужени години като държавен служител има той, но не повече от 20. Обезщетението ще се изплаща общо на преживелия съпруг, на ненавършилите пълнолетие деца на държавния служител, когато те учат редовно в средни училища и са на възраст до 20 години или учат във висши училища и са на възраст до 25 години.

Инспекцията по труда ще следи за спазването на разпоредбите на Закона за държавния служител, ще налага глоби до 2 000 лв. за неизпълнени предписания и до 5 000 за отказан достъп за проверка.

Държавните служители, които са в съпружески отношения или роднини по пряка съребрена линия и по сватовство няма да могат да работят в една и съща структура на държавната администрация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.