До 100 000 лв. глоба за нелегално производство на ракия

Парламентът завиши глобите за нелегално производство на спиртни напитки. С промените в закона за виното и спиртните напитки, гласувани окончателно в петък, депутатите вдигнаха глобите до 100 000 лв., а имуществените санкции - до 150 000 лв.

Целта е да се затегне контрола върху сектора и да се създадат предпоставки за по-лесното отстраняване на нерегистрираните, работещи на тъмно производители на фалшив алкохол, коментира председателят на земеделската комисия Пламен Моллов.

Както в закона за акцизите, и с промените в закона за виното се въведе забрана от 2005 г. за продажба на спиртни напитки в пластмасови опаковки над 0.2 литра. Нарушенията ще се санкционират с глоба от 3000 до 5000 лева или с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева.

Освободената от акциз ракия за собствена консумация остава до 50 л годишно, като в закона е записано условието тя да се вари от грозде или плодове собствено производство и в регистрирани пунктове. Моллов успокои, че не само произведеното от личното лозе или градина, но и закупените плодове ще се таксуват за собствено производство.

Към Националната лозаро-винарска камара ще се създаде фонд "Българско вино". Средствата от него ще се използват за рекламни кампании, финансиране на участия в панаири и изложения, организиране на промоции и други дейности, с цел популяризиране на българското вино в страната и чужбина, реши още парламентът.

Споделяне

Още от Бизнес