До 100 хил. евро глоба заплашва "Грийнпийс", ако пречи на доставки на "Газпром"

Международната природозащитна организация Грийнпийс може да бъде глобена, ако се опита да попречи на доставки на петрол от руската компания "Газпром" в холандското пристанище Ротердам, предаде ТАСС, цитирана от БТА в неделя.

Съд в Амстердам взе решение в тази насока предишната вечер. Глобата, която може да бъде наложена на "Грийнпийс", ако възпрепятства преминаването, акостирането, разтоварването или отпътуването на петролни танкери, може да варира от 50 000 до 100 000 евро за всеки подобен опит.

В събота холандското подразделение на екоорганизацията съобщи, че корабът ѝ "Арктик сънрайз" след ремонт в пристанището на Амстердам е потеглил, за да препречи пътя на танкера "Михаил Улянов", който трябва да пристигне с петрол на "Газпром" в неделя вечерта в Ротердам.

По-рано тази година "Грийнпийс" се опита да попречи на "Михаил Улянов" да транспортира арктически петрол от платформата "Приразломная" до пристанището Ротердам. Тогава се наложи намеса на холандската полиция, която беше принудена да арестува природозащитниците.

"Грийнпийс" е против добива на петрол в Арктика, защото смята, че авария и разлив в този район могат да нанесат колосални щети на околната среда.

Споделяне

Още от Бизнес