До 11 заплати ще получат работещите в ТЕЦ "Варна" след затварянето й

До 11 заплати ще получат работещите в ТЕЦ "Варна" след затварянето й

До единадесет работни заплати, според стажа си в централата, ще получат като компенсация служителите на ТЕЦ "Варна", чиято експлоатация ще бъде прекратена от 1 януари 2015 г., заради това, че няма сероочистващи инсталации и изграждането им не е рентабилно предвид цените в страната. Това съобщиха в понеделник от собственика на топлоцентралата – ЧЕЗ.

Обезщетенията за хората, които ще трябва да си търсят нова работа, са двойно по-големи от стандартните за сектор енергетика у нас. Съгласно браншовия колективен трудов договор в сектора компенсацията е до 5 работни заплати. От ЧЕЗ обаче са предвидили изплащаните заплати след закриването на централата да стигат до 11 за служителите с най-дългогодишен стаж в ТЕЦ "Варна".

Дружеството също така ще предложи помощ на своите служители при регистрацията им в бюрото по труда и ще дадат персонални препоръки на всички свой служител.

"За нас това бизнес решение е трудно, но неизбежно. Уверено мога да кажа, че служителите на ТЕЦ "Варна" са сред най-добрите специалисти в българската енергетика. Благодаря им за подкрепата във всички трудни моменти и предизвикателства, които преодолявахме заедно през последните 9 години“, казва в съобщението на ЧЕЗ Минчо Минчев, изпълнителен директор на централата.

В него се допълва, че през годините централата винаги е била коректен работодател и е изпълнявала стриктно задълженията си. Редовно и в пълен размер са давани заплатите на хората, навреме са плащани и всички дължими данъци и осигуровки.

От ЧЕЗ, която купи ТЕЦ "Варна" през 2006 г. за 206 млн. евро, не успя да намери икономически изгоден начин да модернизира предприятието, така че да отговаря на екологичните изисквания на Европейския съюз.

Освен това през последните две години централата бе принудена да работи само по 5-6 месеца годишно, като отпадна от квотите за производство на електроенергия за регулирания пазар и договарянето на количества за студен резерв. В резултат само за 2013 година ТЕЦ "Варна“ отчете загуба над 67 млн. лв.

До затварянето на топлоцентралата се стигна, след като ЧЕЗ не успя да привлече държавния "Български енергиен холдинг" като партньор в бъдещ джойнт-венчър, чиито акционери поравно да инвестират в екологизацията на ТЕЦ-а. Двете компании разработиха детайлен финансов модел на базата на настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори. Анализът обаче показал, че при настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ „Варна“ би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона.

Срещу спирането на работата на предприятието обаче в понеделник се обяви протест във Варна с призива "Помогнете на ТЕЦ "Варна" да продължи да работи".

Демонстрантите са недоволни от решението са се съкратят 221 от 305 заети в централата, като останалите 84 ще бъдат съкратени до една година.

Според Румен Нешков, председател на КТ "Подкрепа" в централата, има шанс да се удължи срокът на работа поне на единия блок, но не стана ясно как може да стане това.

Споделяне

Още от Бизнес