До 12 000 лева глоба за шумни заведения

Парламентът окончателно прие мерките на Валери Симеонов за опазване на тишината

До 12 000 лева глоба за шумни заведения

След повече от година обсъждане парламентът прие окончателно мерките срещу шума, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Промените в Закона защита от шума в околната среда предвиждат удължаване с един час на забраната за озвучаване от заведения, магазини и други търговски обекти. Повишават се глобите за нарушителите, а за одобрение от общината на работното време на обектите ще се иска и становище от здравните власти, че не се превишават нормите за шум.

Текстовете бяха предложени в края на март миналата година от Валери Симеонов, който тогава беше вицепремиер, и от здравния министър Кирил Ананиев. Промените в законодателството бяха основна част от работата на Симеонов, който преди и след това обикаляше по дискотеки по морето, за да спира силната музика. Сега като народен представител той подкрепи окончателния вариант на текстовете и обяви деня на приемането им - 18 юни, за "един добър ден за българската нация".

"Смятам, че с нормите, които въвеждаме, допринасяме изключително много за превръщането на България в държава-флагман в ЕС в борбата с шума", заяви Симеонов.

Още час тишина

Според новите текстове музиката и вдигането на шум трябва да спират между 23 и 8 часа, което е с час повече от досегашната забрана, която приключваше в 7 часа. Въвежда се и изискване за тишина от 14 до 16 часа.

През нощта се забранява и зареждането на търговски обекти в жилищни, смесени зони и в жилищни сгради.

Забранява се силната музика от коли, както и от лодки, корабчета и други плавателни средства.

Изключение от забраните за вдигане на шум се прави за обществени мероприятия на открито. По предложение на ДПС те няма да важат и за храмове. "Няма как християнските камбани да не бият през нощта на Великден, например. Както и няма как да сложим потенциометър на камбаните на "Св. Александър Невски", обясни Йордан Цонев от ДПС.

По-високи глоби

Парламентът увеличи и глобите за смутителите на тишината през нощта и по обяд. Гласуваните окончателни санкции за юридическите лица обаче са по-ниски от първоначално заложените в законопроекта на Валери Симеонов. Така наказанието за наднормен шум за заведенията може да е между 3000 и 6000 лева при първоначално заложен диапазон от 5000 до 10 000 лева. Досега тя беше между 1000 и 3000 лева.

При повторно нарушение санкциите за юридическите лица са от 5000 до 12 000 лева. В момента глобите са от 4000 до 10 000 лева, а Симеонов предлагаше да стигнат 20 000 лева.

Санкциите за физически лица, които вдигат шум, когато това не е позволено, са от 500 до 1000 лева, а при рецидив - от 2000 до 6000 лева.

Контрол

С промените в закона се предвижда при одобряването на работното време на търговските обекти от страна на съответната община да се представя и замерване на нивата на шум, който издава съответният обект. Те трябва да са в рамките на законовия максимум.

При оплакване срещу заведение, магазин или друг обект, до 3 дни специалисти от съответната регионална здравна инспекция трябва да премерят шума в жилищните помещения, съседни на проблемния обект. Ако се установи наднормен шум, на заведението ще се издават предписания за намаляването на децибелите в срок до 14 дни. След това ще се прави ново замерване и ако то отново покаже проблеми, ще се отнема положителното становище, с което е регистрирано работното време на обекта.

При нарушаване на тишината, заведенията може да се затварят от полицията в рамките на 3 дни. При повторно провинение, извършено в рамките на една година след първото, спирането на работа ще е за 14 дни. Може да се иззема и техниката, с която е извършено нарушението.

НС определи подзаконовите нормативни актове по прилагането на този закон да се приемат, съответно да се издадат и приведат в съответствие с изискванията в срок до 6 месеца от влизането му в сила.

От БСП са притеснени, че законът няма да работи, тъй като контролът ще е неефективен.

Споделяне

Още по темата

Още от България