До 15 000 чужди войници може да останат в Афганистан след 2014 година

Президентът на Афганистан Хамид Карзай съобщи, че между 10 и 15 хиляди чуждестранни войници може да останат в Афганистан след изтеглянето на НАТО в края на 2014 година, ако бъде подписано двустранното споразумение със САЩ, съобщи Франс прес.

Карзай уточни, че войските може да бъдат американски, но също така и от други държави като Турция. Президентът заяви това пред Лоя джирга, традиционното афганистанско събрание на старейшините, който до неделя ще разисква проекта за споразумение със САЩ.

 

Вчера американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че е постигнато съгласие с Карзай по условията по договора.

 

Кабул публикува проектоспоразумение, според което американските военни, които останат след 2014 година, ще разполагат със съдебен имунитет, основна точка на разногласие между двете страни.

 

Ако бъде одобрено от Лоя джирга, Двустранното споразумение по сигурността ще влезе за разглеждане в парламента, а след това трябва да бъде подписано от президента Карзай.

Пред Лоя джирга Карзай каза още, че не вярва на Съединените щати и те не вярват на него.

"Нямам особено доверие на Америка. Аз не им вярвам и американците не ми вярват. През последните 10 години се борих срещу тях, а те правеха пропаганда срещу мен", заяви Карзай.

Президентът съобщи, че е получил писмо от Обама, в което той го уверявал, че споразумението за сигурност между двете страни е в интерес на Афганистан. Обама обещавал, че американските войски ще имат право да влизат в афганистански домове само при извънредни обстоятелства - искане, което Карзай не е склонен да приеме и което проточи преговорите по споразумението до късно снощи.

"Обама ме увери, че става въпрос за случаи, когато има сериозна заплаха за живота на американски граждани", каза Карзай.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?