До 15 дни излиза проверката за конфликт на интереси при министри и депутати

До 15 дни излиза проверката за конфликт на интереси при министри и депутати

Дали някой от министрите или народните представители е в конфликт на интереси ще стане ясно до 10-15 дни, след като парламентарната антикорупционна комисия получи информация от окръжните съдилища и Софийски градски съд (СГС) дали все още участват в търговски дружества или неправителствени организации.

Председателят на комисията Димо Гяуров (Синята коалиция) обясни в петък пред Mediapool, че комисията по закона за конфликт на интереси е пуснала запитване до съдилищата, както и до Агенцията по вписванията в какви фирми са участвали политиците до 1 година преди встъпването им в длъжност, както и дали и какво са дали като заявление за отписване в тях.

"Все още нямаме отговор, но очаквам той да бъде даден до 10-15 дни“, каза Гауров.

След това комисията ще сравни декларациите на министри и депутати за конфликт на интереси с информацията, получена от съдилищата и агенцията, и "веднага ще излезе със становище”.

Относно сигнала на лидера на РЗС Яне Янев, че за 11 министри има данни за несъвместимост със заемания пост, Гяуров посочи, че по този въпрос комисията вече се е произнесла. Преди две седмици обявихме, че има разлика между несъвместимост и конфликт на интереси и ние не открихме такава несъвместимост, каза още шефът на антикорупционната комисия.

Засега е ясно само, че външният министър в оставка Румяна Желева е в нарушение. Докато се произнесе комисията, обаче, тя ще е официално освободена от този пост, тъй като предложените от премиера Бойко Борисов промени в кабинета ще се гласуват другата седмица.

Както писа Mediapool в понеделник, Румяна Желева все още е едноличен управител на фирма "Етко Шнайдерс“. Това показва справка от фирмения регистър на Софийския градски съд, която Mediapool направи на 18 януари, още преди да бъде оттеглена кандидатурата на Желева за еврокомисар. Това стана на 19 януари, когато премиерът Борисов обаче продължаваше да настоява тя да остане външен министър. Приемането на оставката ѝ от този пост стана ден по-късно.

В петък и в. "Дневник" публикува справка от фирменото отделение на СГС, което показва, че Желева все още е управляващ и представляващ дружеството "Етко-Шнайдерс" ООД.

При встъпването си в длъжност като външен министър през юли 2009 г. тя е декларирала, че 12 месеца преди назначаването ѝ е била в управлението на "Етко-Шнайдерс" ООД. Справката от СГС показва, че според актуалното състояние на фирмата към датата 20.01.2010 г. тя продължава да е управител. В документа е посочена крайна дата 01.01.2008 г., откогато тече тригодишният срок за пререгистрация на фирмите. От търговското отделение на съда поясниха, че към момента заявление за промяна на състоянието, както и за пререгистрация не е подавано.

След като Mediapool писа за това в понеделник, шефът на кабинета на Желева в МВнР заяви пред в. "Труд", че разполага с документ, според който тя е "напуснала управлението на фирмата на 7 януари 2002 г. с решение на общото събрание на съдружниците, след като е подала молба". Той обаче е отказал да предостави документа, като препрати към СГС, чийто отговор вече е ясен.

Казаното от шефа на кабинета на Желева противоречи и с написаното в декларацията за конфликт на интереси, подадена от Желева при встъпването ѝ в длъжност като външен министър.

След като оставката ѝ от този пост бе приета, на въпрос за участието ѝ в "Етко – Шнайдерс" Желева коментира пред БНР: "Това вече минава всички граници и аз смятам, че трябва да гледам на това с насмешка".

Междувременно под въпрос беше поставена репутацията на тази фирма. Не друг, а бившият външен министър и настоящ евродепутат от левицата Ивайло Калфин коментира пред европейско електронно издание, че дружеството е основано от бившата комунистическа Държавна сигурност.

Става въпрос за регистрираната през 1988 г. във Вадуц, Лихтенщайн - ETCO EUROPEAN TRADING ESTABLISHMENT, която според тамошния регистър е все още действаща. Тя се представлява от адвоката Иво Бек, но за неин основател се сочи Георги Найденов, бивш шеф на "Тексим банк" от времето на Живков.

Споделяне

Още по темата

Още от България