До 15 години Макрон вижда Турция и Русия асоциирани към ЕС

До 15 години Макрон вижда Турция и Русия асоциирани към ЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви снощи в Лисабон, че очаква до 15 години Европа да бъде изградена на три кръга, предаде Франс прес.

В отговор на въпрос за визията си за бъдещето на Европа, зададен му на среща с граждани, в която участваше и португалският премиер Антониу Коща, Макрон изрази мнение, че политическото устройство ще се промени през следващите години.

"Предвиждам един широк кръг, който може би ще обхваща и страни извън 27-те, нещо средно между ЕС и сегашния Съвет на Европа", заяви френският президент. Тази "широка Европа ще бъде по-малко интегрирана от ЕС, но ще държи много на ценностите си", добави той.

Най-широкият кръг ще включва, може би като членове или чрез споразумения за по-тясно асоцииране, Турция и Русия. Ако искаме мир, трябва да се постигне стабилност с тези две сили, подчерта Макрон.

Вторият кръг ще бъде "без съмнение някъде между сегашния ЕС и еврозоната", смята френският президент.

Той ще има "силен единен пазар, с политика на суверенитет, търговска политика, политика в областта на изследванията и иновациите", както и с "реална свобода на придвижването във включените в него страни".

Третият кръг ще бъде "сърцето на реактора", с обща валута и много по-интегриран трудов пазар, както и с реално социално сближаване. Страните, участващи в него, ще "са последвали докрай логиката на еврозоната", заяви Макрон, давайки да се разбере, че желае Франция да бъде една от тях.

По време на дебата, в който участваха около 500 души, Макрон заяви още, че бъдещето на Европа ще бъде определено през идните пет години.

"Или ще променим Европа из основи, или ще приемем статуквото и прогресивното ѝ разпадане", предупреди той

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?